Bama.hu podcast

2023.04.05. 19:14

Szijártó: Ki kell szűrni a "potenciális gyilkosokat"

Szerkesztőségünk vendége volt Szijártó István, a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője, akit arról kérdeztünk, miként lehetne elérni, hogy kevesebb baleset legyen, illetve beszélgetésünk során érintettük a horvátok schengeni csatlakozását is.

Zs. J.

Szijártó István rendőr ezredest 2022. december elsejétől a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének nevezte ki Pintér Sándor belügyminiszter.

– Tavaly nyáron felrendelt az országos rendőrfőkapitány, és feltette nekem azt a kérdést, hogy mennyire vagyok mobil, tudnék-e vállalni valahol az ország területén rendőrfőkapitányi tisztséget. Sokat nem kellett gondolkodnom. Rendőr vagyok, a családom mellett a legtöbbet a rendőrségnek köszönhetem, így tartozom azzal a munkáltatómnak, ha egy ilyen feladatra felkérnek, akkor igent mondjak. Augusztus elején újra felhívtak, és közölték, Pintér Sándor a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetését bízza rám december elsejétől.

A megbízástól a kinevezésig több hónap állt rendelkezésére, így az új rendőrfőkapitány megismerhette a vármegyét. A korábbi baranyai rendőr-főkapitány, Gulyás Zsolt dandártábornok mindenkinek bemutatta, egy dolgot hagyott a legvégére, a járási közbiztonsági egyeztető fórumok megtartását, amit már az új főkapitányra bízott. A járási egyeztető fórumoknak köszönhetően Szijártó István megismerhette a helyi gazdasági, kulturális, politikai élet vezetőit és a fórumokon kiderült, hogy a legfőbb probléma a közlekedés.

Az idei baleseti statisztikákból látszik, hogy nem a legjobban kezdődött a 2023-as év. Sok volt a halálos baleset, de ezt a negatív tendenciát még meg lehet fordítani, amit a rendőrfőkapitány is megemlített.

– Tapasztalatom szerint két irányba tudunk elmozdulni, az eddigi megelőzési technikákat meg kell újítanunk, vissza kell mennünk egészen a kezdetekig. A gépjárművezetési képzésre kellene koncentrálnunk, ott kellene bemutatni, akár sokkoló felvételekkel, hogy mit jelent, ha a biztonsági öv nincs bekapcsolva

 – közölte Szijártó István. 

– A másik fontos teendő, tudatosítani kell, hogy a közúton való közlekedés egy veszélyes üzem, ahol mindenkinek észnél kell lennie, ezt akkor tudjuk elérni, ha szigorúak vagyunk. És van még egy harmadik kör: az ittasan, kábítószer, vagy tudatmódosító szer hatása alatt lévő vezetőket nevezhetjük potenciális gyilkosoknak, velük szemben nem lehet pardon, ki kell zárni őket a közlekedésből.

A rendőrfőkapitánnyal készült beszélgetésünket a bama.hu hírportálon hallgathatják meg olvasóink, ahol többek között szó esett még a pogányi reptérről, egy kaposvári gyilkosságról.

Minden határvadásznak találtak munkát

Komoly változás történt idén a rendőrségnél, Horvátország január elsejétől a schengeni övezet része lett, így megszűnt a határellenőrzés a magyar-horvát határon. Az ott szolgálatot teljesítő rendőröknek nem először kellett váltaniuk, egyszer már átszervezték őket, határrendészekből rendőrök lettek.

– A baranyai főkapitányság 98 százalékban fel van töltve, összesen 1533 vagyunk a vármegyében. Minden, a határszakaszon szolgált kollégának találtunk munkát, közülük 32-en a Mohács Vízi Határátkelőhelyen maradtak, mivel ott továbbra is van határellenőrzés, 12-13-an átmentek a készenléti rendőrséghez, 9-10-en Bács-Kiskun vármegyébe kérték áthelyezésüket, a többiek rendőri állományukban kaptak munkát kiképzés után – mondta Szijártó István.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában