Bama.hu videó

2023.05.23. 17:11

SzínHáz bora: folytatódik a PNSz és a PTE együttműködése (galéria és videó)

Nem marad nemes nedű nélkül a Pécsi Nemzeti Színház közönsége a következő évadban sem. Kiválasztották ugyanis a teátrum újabb borait, mellyel a tavaly indult együttműködést folytatják a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetével. Az italokat sajtótájékoztatón mutatták be, ahol azt is megtudtuk, még szorosabbra kapcsolatot tervez a két intézmény.

Mohay Réka

Fotó: Löffler Péter

A SzínHáz borait bemutató tájékoztatón május 23-án délután a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Szentmiklós hegyi rendezvényhelyszínén Madaras Zoltán, a kutatóintézet elnöke, valamint Lipics Zsolt, a Pécsi Nemzeti Színház Igazgatója és Vidákovics Szláven művészeti vezető köszöntötte a megjelenteket.

Mindkét fél megerősítette, a – szó szerint is – gyümölcsöző együttműködést folytatni kívánják, sőt a szálakat még szorosabbra fonnák a jövőben. Így a tervek szerint akár évadnyitó események, borvacsorák, vagy éppen színházi olvasópróbák helyszínéül is szolgálhat majd az egyetem borbirtoka.

Mi is megkóstoltuk a 2023/2024-es színházi évad borait, melyek ezúttal a Rozé ‘22, illetve a Summa Merlot ‘20 lettek. A borokat Ipacs Szabó István mutatta be az összegyűlteknek. – Szokatlan év volt a 2022-es, országszerte extrém aszály nehezítette a termelést. A kemény munka és odafigyelés azonban meghozta a gyümölcsét, így mégis egy üde, friss bor született – mondta a szakértő. A rozét a mi tapasztalataink alapján is könnyed, gyümölcsös ízvilág jellemzi.

A száraz, vörös Summa Merlot a Szentmiklós dűlő legmagasabban fekvő területén termett szőlőből készült. Több fajta hordóban érlelték, majd a legzamatosabb hordók egyesítéséből jött létre – erre utal az elnevezés is.

– Ez a vörösbor az összességet, a teljességet, tudásunk legjavát képviseli

 – fogalmazott Ipacs Szabó István.

A rendezvényen mindkét fél megerősítette, kiemelten fontosnak tartják az egymással való kapcsolatot, s a kooperáció által is céljuk, hogy a kultúrát még közelebb hozni az emberekhez. Az intézmények, úgy vélik, osztoznak az olyan értékek iránti elkötelezettségben, mint a magas minőség, az elhivatottság és az innovatív hozzáállás.

– Az együttműködésünkkel fel szeretnénk hívni a figyelmet egymás munkájára, tevékenységeink értékére 

– állapította meg Lipics Zsolt színházigazgató. – A társulatunk tagjaival ősszel szüreteltünk is a borbirtokon, s a kutatóintézet munkatársai is több alkalommal látogattak el a színház darabjaira. Szerencsére azt mondhatom, ugyanannyira szeretik az előadásainkat, mint mi az ő boraikat – tette hozzá mosolyogva a direktor.

A színészek által szüretelt bort is átadták

A 2022/2023-as évad borait már megízlelhette a közönség és a dolgozók is a teátrum büféjében, valamint a művészklubban. Mostantól az újakat is megkóstolhatják, sőt, a vendégjátékra érkező társulatok is fogyaszthatnak belőlük. Május 24-én a zágrábi Komedija társulata adja elő a Jézus Krisztus szupersztár című rockoperát a nagyszínpadon, így a SzínHáz borait már ők is élvezhetik a szünetekben. A szeptemberi színész szüret eredményeként, amelyen a PNSz társulatából többen is részt vettek a borászati munkálatokban, mostanra szintén elkészült egy kisebb adag rozé, ezt üvegbe zárva a kutatóintézet munkatársai át is adták a teátrum vezetőségének, így a művészekkel közösen kortyolhatják majd az italt, amelynek létrejöttében ők is fontos szerepet játszottak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában