2024.12.26. 10:30
A csokimikulás ünnepi sütihez ideális
Az élelmiszerpazarlás jellemző az év végi ünnepekre. A megmaradt csokimikulást megmenthetjük, karácsonyi sütemények alapanyagaként felhasználva.
Karácsonykor a megmaradt csokimikulás jól jöhet a sütéshez. Az ünnepi időszakban nem csak csokoládéból van azonban maradék – ilyenkor jellemző, hogy a szükségesnél több étel készül, majd utána napokig a maradékot eszi a család. Rosszabb esetben pedig a kukában köt ki az étel.
Ehelyett megoldás, ha a vendégeinknek csomagolunk a menüből – ha előre megkérjük, hogy hozzanak tárolódobozt magukkal, sokat segíthet. Az is jó megoldás lehet, hogy ha kevesebb, de különleges fogásokkal készülünk, és érdemes olyan ételeket is főzni, sütni, amelyek kevésbé romlandók, vagy jól fagyaszthatók. Ezen kívül kis kreativitással új fogásokat is készíthetünk a maradékokból.
A Nemzeti-élelmiszerláncbiztonsági Hivatal arra hívja fel a figyelmet, hogy az élelmiszerpazarlás megelőzése a tudatos tervezéssel kezdődik. Karácsony előtt érdemes kiüríteni a hűtőt és a fagyasztórekeszt is, gondolva arra, hogy az ünnepi fogásoknak legyen elég hely. A fagyasztóban raktározott alapanyagokat pedig felhasználhatjuk az ünnepi menühöz – például a fagyasztott húst a töltött káposztához.
A karácsonyi sütemények alapanyaga lehet a csokimikulás
A karácsonyi süteményekhez pedig felhasználhatjuk a megmaradt mikuláscsokoládékat is – felolvasztva, egy kis vajjal és porcukorral krémes állagúvá keverhetjük, amit akár mártogatósnak is használhatunk gyümölcsökhöz. Ajándékot is készíthetünk karácsonyra ezekből a megmaradt csokikból: összeolvasztva és formákba öntve tölthetjük dióval, mogyoróval, mazsolával. A csokoládét felolvasztva meleg tejbe is belekeverhetjük, finom csokis tejet készítve. De a mikuláscsokit felolvasztva felhasználhatjuk piskóták, tekercsek ízesítésére, vagy sütemények díszítéséhez mázként. Ezen kívül brownie alapanyagaként is használható, vagy apóra vágva belekeverhetjük a csokis kekszek tésztájába.