2024.12.07. 19:59
Hozzánk is elért az őrület, Pécsen is készítik a fenséges dubai csokit! (galéria, videó)
A mennyei pisztáciakrém, a ropogós kadayif tészta vagy a minőségi csokoládé a titka az édesség népszerűségének? Egy biztos, ha ezt valaki egyszer megkóstolja nem bírja abbahagyni. A dubai csoki készítésénél mi is ott voltunk pécsi Heaven's chocolate-ban.
Hazánkban is igazi őrület alakult ki a dubai csoki körül. Rengetegen keresik ezt az édességet, melynek kinézeténél talán csak az ára a meglepőbb. Az egyik népszerű közösségi oldalon jelent meg egyre több videó ezzel a különleges csokival kapcsolatban, melynek hatására mindenki ki akarja próbálni. Hogy mi is az a dubai csoki és miért kerül 200 gramm 7000 forintba?
Hosszas utánajárással jutottunk el a pécsi Heaven's chocolate-ba Kántor Évához, aki műhelyében saját kezűleg gyártja a csokoládé különlegességet. Nem is akárhogyan! A tulajdonos ugyanis saját egyéniségét is belevitte az édességbe. Így született meg az a dubai csoki, amelyhez hasonlót sehol máshol nem lehet megkóstolni.
Baranyában is készül igazi dubai csoki
Fotók: Löffler P.
– Az őrület körülbelül áprilisban indult, azóta nagyon sokan, egyre gyakrabban keresték nálam ezt a csokoládét. Őszintén, én először nem voltam megbékélve vele. Nem tetszett az állaga, és szerintem amit a videókban lehet látni - azt a nagyon élénk zöld színt - az színezett pisztáciakrém. A pisztácia ugyanis ha fel van dolgozva akkor barnás
– kezdett bele a dubai csokival való kapcsolatának ismertetésébe Kántor Éva. – Aztán mivel olyan sokan kérték, hogy készítsem el végül beadtam a derekam. De csak is azzal a kikötéssel, hogy egy kicsit beleteszem önmagamat is.
Mi az a plusz, amitől különleges a pécsi dubai csoki?
A dubai csoki hivatalosan tejcsokoládé kéreggel készül, ám Éva fehér csokoládéból és a különleges rózsaszínű ruby csokiból is készíti. Lágyabbra csinálja a pisztáciakrémet, tesz bele tejszínt és fehér csokoládét is. Éva a táblák hátuljára is tesz pisztáciát, ez is ad egy plusz ropogósságot a csokinak. A csokiba belülre pedig a krémen kívül még egy kevés ropogós tésztát és valamelyikbe liofilizált málnát is tesz. Ez utóbbi ugyanis nagyon jól harmonizál a pisztáciával.
– A kadayif tészta egyfajta török cérnametélt, mely nem fehér lisztből van, hanem kukoricakeményítőből, tehát lényegében gluténmentes – mondta.
A csokoládé elsőre elrugaszkodottnak tűnő ára egyrészt a pisztácia miatt van, melyből nagyon sok kerül a krémbe. Másrészt az elkészítés nagyon időigényes, és összetett folyamat. A kézműves műhelyekben, mint Heaven's chocolate is, a a pisztáciát kézzel aprítják, a tészta pirítása nagyon sokáig tart, a krémet pedig nem habzsákkal töltik bele a csokiba, hanem egyenként, kézzel kenik bele a kéregbe.
S hogy megéri-e ez az összeg?
Igen! Nekünk szerencsénk volt mindhárom verziót megkóstolni, ám be kell vallanunk, hogy nem tudtunk dönteni, arról, hogy melyik a legfinomabb. Talán egy hajszálnyival a fehér csokis nyert, de ez már ízlés kérdése.
Kántor Éva és a csokoládé kapcsolata
A hölgy 10 éve foglalkozik a csokoládékkal. Eredetileg tanított, kamionfelszerelést árusító családi vállalkozásuk is volt, ám egyszer csak eldöntötte, hogy mást szeretne, azóta foglalkozik az édességekkel. A csokoládéműhely standja december 23-ig a pécsi adventi vásárban is megtalálható, székhelyük pedig a Bálicsi úton van.
Bama.hu videó
- Táncra perdült Pécsbánya (GALÉRIA, VIDEÓ)
- Méretes kődarabok potyognak a pécsi városházáról - Videó!
- Megőrült az időjárás: az ónos esőt és a ködöt téli tavasz váltja – VIDEÓ
- Hamar ugrik a jogsi, ha nem tartod be ezeket a szabályokat! – VIDEÓ
- Hogy került kolbász a szőlővesszőkre? - Vince-napon megtudhattuk – (GALÉRIA+VIDEÓ)