Nem horror ez!

2024.12.23. 17:30

A halszálka lehet a karácsony réme

Halszálka akadt meg a torkomon - hányszor hangzott már el ez a vészterhes kijelentés. Különösen bosszantó, ha az a fránya halszálka mondjuk pont karácsonykor, az ünnepi asztalnál akad meg ott, ahol nem kellene. Hogyan is üljünk asztalhoz a halászlé, a rántotthal, vagy a rácponty elé?

A halszálka nagy ellenfél tud lenni, erről sokaknak, sokféle történetük van már. Ennek ellenére sem riadunk el a halfogyasztástól különösen így karácsony tájékán bár a statisztika szerint ehetne több halat a magyar.

A halszálka így ártalmatlanítható
A halszálka kezelésének legelterjedtebb módja az irdalás
Fotó: MW / Forrás: MW

A visszafogott fogyasztás egyik oka, hogy nagyon sokan félnek a hal szálkás húsától, attól, hogy torkukon akad, esetleg a bélrendszerben okoz galibát a lenyelt halcsont. Ilyenkor gyakran az a végeredmény, hogy az ünnepi asztaltól az orvosi ügyeletre vezet az út, amint arra számos baranyai példa is akadt már.

Hogyan előzhetjük meg a bajt? Sokan úgy veszik elejét a problémának, hogy szálkamentes alapanyagot, például harcsát, süllőt, kecsegét vásárolnak. Ugyancsak megoldás lehet a csontokról lefejtett halhús ledarálása, ami utána többféle módon, például fasírozottként is elkészíthető.

A legáltalánosabb szálkamentesítő módszer ugyanakkor a halfilék beirdalása.

Szakácsok, séfek nagyjából egybehangzóan a következőképpen írják le a műveletet. A filézett halat magunk elé tesszük és 2-3 milliméteres távolságra bevagdossuk a húst ezt hívjuk irdalásnak. Érdemes erre a célra egy hosszú konyhakést használni és lehetőség szerint egyetlen mozdulattal megejteni a vágásokat. Ha jól végezzük a dolgunkat, akkor halljuk a szálkák roppanását a kés alatt. Fontos, hogy csak a bőrig vágjuk a halat, mert így nem esik szét.
 

A halszálka torkunkon akadása óvatossággal megelőzhető

A halszálkák megelőzésének egyik legegyszerűbb módja az óvatos és tudatos fogyasztás. Ez magában foglalja a kis falatokra való vágást, a lassú rágást és a halhús alapos vizsgálatát minden falat előtt. Nem véletlenül hangoztatják a hozzáértők: halat türelmesen eszünk – rászánva a megfelelő időt és figyelmet. A halevésnél külön figyelmet érdemelnek az idősek, illetve a gyerekek is, de ugyancsak rizikófaktor az alkoholfogyasztás, hiszen alkoholos befolyásoltság alatt jellemzően óvatlanabb az ember.

De mit tehetünk, ha minden óvatosságunk és körültekintésünk ellenére mégis bekövetkezett a baleset

A témában megkérdezett szakember leszögezte, ilyen esetekben mindenképpen orvoshoz kell fordulni, és ne próbálkozzunk a közkeletű házi praktikákkal, mert még nagyobb bajt okozhatunk vele. Ha valaki egy nagyobb falat kenyérrel, főtt burgonyával próbálja meg letuszkolni a szálkát, akkor előfordulhat, hogy ezzel csak még mélyebbre nyomja be az elakadás helyén. Ami pedig a citromlevet, ecetes vizet és egyéb savas italokat illeti, azok sem fogják feloldani a szálkát. Ha azt tapasztaljuk, hogy egy korty víz megivása után nem javul a helyzet, akkor menjünk be a fül-orr-gégészetre vagy a sürgősségire javasolják.

A fentieket olvasva azt javasoljuk, hogy még csak véletlenül se legyen az a következtetésünk, hogy akkor inkább nem eszünk halat. A halhús roppant egészséges, heti rendszeres fogyasztása is ajánlott. A szálkafóbia helyett figyeljünk inkább a védekezés, a megelőzés módszereire, és akkor sem az ünnepi asztalnál, sem pedig úgy általában nem kell lemondanunk a remek halfogásokról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!