Bama.hu videó

2024.12.29. 20:00

A nagy virsliteszt: ezt ne vedd szilveszterre! (videó)

A bevásárlóközpontok akciókkal készülnek az év végére. De biztos jó minőségű terméket teszünk a kosarunkba? Folytattuk a tesztelést, most a legnépszerűbb virsliket kóstoltuk meg.

A pezsgő és a lencse mellett a virsli az a termék, melyből a legtöbb fogy az év utolsó napjaiban. Van, aki a roppanósra esküszik, más a kicsit füstösebbet szereti. A sertésvirsli nagy kedvenc, ám sokan inkább csirkehúsból készült rudacskát tesznek a kosarukba. Korábban teszteltük már a szaloncukrokat, majd a csokimikulásokat is, végül a bejgliket hasonlítottuk össze. Most, szilveszterhez közeledve a virsliket kóstoltuk meg, s állítottunk sorrendbe, hogy olvasóink biztosan ne csalódjanak. Összesen 7 márka legnépszerűbb termékeit hasonlítjuk össze, értékelésünk ahogy eddig is, most is szubjektív, személyes ízlésen alapul.

virsli, szilveszter
A legfinomabb virslikbe szúrtuk bele a villánkat
Fotó: Löffler Péter

Így alakult a virsliteszt

  • A Lidl-ből két saját márkás virslit is választottunk. A Pikok sertésvirsli (83 % hústartalmú) terméket többször is újrakóstoltuk. Nem roppanós, naturálisabb, nem túl fűszeres, így a gyermekek számára is ideális választás lehet, ebben nem csalódhatunk. 
  • A Pikok Pure bécsi virsli juhbélben a legmagasabb (90 %) hústartalommal rendelkezik. Kicsit füstösebb ízvilágú, de nem túl extra, ez az, amit az ember főzelék mellé enne  szívesen. 
  • Az Aldi bécsi sertésvirsli (84 % hústartalommal) külsőre igencsak megnyerő volt, ez volt az egyetlen páros virsli, kicsit naturálisabb ízű, valóban roppanós. 
  • A Füstli klasszik virsli (70 % hústartalommal) már ránézésre sem bizonyult túl szimpatikusnak, lyukacsos volt a hús, éreztük benne a sok ízfokozót. Szinte felragadt a szájpadlásunkra. 
  • A Penny Dárdás ínyenc roppanós virsli (83 % hústartalommal) kinézetre, színre talán a legmeggyőzőbb volt. Fűszerezésében egy kicsit más, mint a többi. Nem az a megszokott virsliíz, de egy próbát mindenképpen megér. 
  • A Pick Pickolino (61 % hústartalommal) virsli főzés után túlságosan puha volt, szétrepedt. A vágási felületet nézve rögtön a parizer jutott eszünkbe. Ízre is gyengébb volt. 
  • A Spar saját márkás terméke, az S-Budget (61 % hústartalommal) virsli ránézésre sokkal barnább volt mint a többi. Egyszerű, a legkevésbé ízes, ám ízfokozós, furcsa utóízzel.
virsli, szilveszter
Hét plusz egy virslit kóstoltuk meg szerkesztőségünkben
Fotó: Löffler Péter

Listánkból láthatják, melyek a legjobb virslik!

  1.  Pikok sertésvirsli (2895 ft/kg)
  2. Aldi bécsi sertésvirsli (3747 ft/kg)
  3.  Penny Dárdás ínyenc (2096 ft/kg)
  4.  Pikok Pure bécsi (4495 ft/kg)
  5.  Pick Pickolino (2850 ft/kg)
  6. Füstli klasszik (2778 ft/kg)
  7. S-Budget (2064 ft/kg)

Végül, mintegy különlegességként megkóstoltunk egy növényi „virslit” is. A Lidlben is kapható, Vemondo vegán magyaros kolbászt laskagombával és búzafehérjével. Tesztelőinknek egyértelműen elnyerte a tetszését, még a húsimádók is megdicsérték, ők is szívesen vásárolnának belőle. Jó alternatíva lehet ez grillezéshez, hot dogba vagy akár egy kevésbé fűszeres főzelék mellé. Kilóára 4161 forint volt.

virsli, szilveszter
Akciókkal várnak a hentesnél és a bevásárlóközpontokban
Fotó: MW

Válasszuk a hazai virslit!

Mint arra a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a közelmúltban hívta fel a figyelmet: a virsli választásakor is érdemes a magyar termékeket előnyben részesíteni.

A hazai gyártók termékei nyomon követhetők, folyamatosan ellenőrzöttek, és a hazai ízvilágra tervezettek. Ha igazán jó minőségű virslit szeretnénk vásárolni, keressük a megbízható gyártókat, a vásárlás előtt pedig érdemes az összetevőket is elolvasni, mert a hústartalom egyben a minőséget is garantálja. Ha egy virslit nagyon alacsony áron kínálnak, élni kell a gyanúval, hogy annak a minősége is silány lesz

 – számolt be a kamara.

Továbbá arra is rávilágítottak, hogy a virsli összetételét a Magyar Élelmiszerkönyv szigorúan szabályozza. Az előírások közül a legfontosabb a hústartalom: amely a késztermékre vonatkoztatva legalább 51%. Ha a hústartalom alacsonyabb, vagy 10 százaléknál több a mechanikailag lefejtett hús a termékben, az már nem nevezhető virslinek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!