Hátrálj, betegség!

2025.01.18. 07:00

Még télen is gyűjthetünk a Mecsekben immunerősítő gyógynövényeket!

A téli időszakban gyakran fázunk meg vagy fáj a torkunk. Könnyen betegek lehetünk, hiszen a vírusok ilyenkor támadják meg leginkább a szervezetünket. Érdemes a télen is erősítenünk immunrendszerünket, hogy ne kelljen az ágyat nyomnunk. Mindehhez még most is találhatunk segítséget a Mecsek gyógynövényei között.

A téli hónapokban szervezetünk számos kihívással néz szembe: a hideg időjárás, a kevesebb napsütés és szezonalitás miatt nehezebben elérhető friss alapanyagok miatt mind gyengülhet immunrendszerünk védekezőképessége. Ilyenkor különösen fontos, hogy tudatosan támogassuk egészségünket vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételekkel, gyógynövényekkel, illetve a természet kínálta lehetőségek kihasználásával. Az immunerősítés nem csupán a betegségek megelőzését segíti, hanem energikusabbá és ellenállóbbá tesz a mindennapokban, miközben közelebb visz minket a természetben rejlő értékek felfedezéséhez. Ebben segít Németh Ibolya, avagy Biobia tanácsaival.

beteg
Még télen is találhatóak olyan gyógynövények, amik segítik immunrendszerünket ellenállni a betegségek ellen
Fotó: MW

Most is szedhetünk a Mecsekben betegség elleni gyógynövényeket!

Németh Ibolya környezeti nevelőként különleges figyelmet fordít az ehető és iható vadnövényekre, amelyek a természetben szabadon gyűjthetők. Megkeresésünkkor is éppen zöld pesto készítésével ügyködött, amit darált dióval és mákolajjal ízesít.

Általában a csipkebogyót említik a téli időszakra tökéletes vitaminforrásként, ez ebben az időszakban is gyűjthető. Feldolgozása során hideg áztatást is pont olyan hatékony, mint a leforrázása. Az ehető vadnövények, például a cickafark, a tyúkhúr, a zamatos turbolya, a vadsnidling és a kígyóhagymaszár is megtalálható a januári hidegben, a szakértő a téli hóesés ellenére is bátran ajánlja a szedését.

Gondoljunk előre a téli hónapokra, spájzoljunk be!

Nyáron befőzéssel, aszalással és főzelékalapok készítésével tartja meg a természet ízeit. Biobia aszalni almát, körtét, fügét szokott, hogy télen is lehessen élvezni a gyümölcs ízét, valamint jótékony hatásait éreztesse a hidegebb időszakban is. Emellett olyan erdei gyümölcsöket, mint a kökény, a som, vagy a bodza, különféle lekvárok alapanyagaként használja. Több gyümölcsöt összekeverve ízesíti lekvárjait.

A gyógynövények felhasználása is szerves része tevékenységének. Estére például orbáncfű- és citromfűteát javasol, míg reggelire frissítő mentateát. A bodzatea a láz csökkentésére kiváló, a bodzavirág pedig lekvárok ízesítőjeként szolgál. A lándzsás útifű és az ökörfarkkóró a köhögés enyhítésére ajánlott.

Biobia a napokban Ópusztaszeren tart előadást, kóstolót, beszélgetést, ahol bemutatja, hogyan lehet közelebb kerülni a természethez. Elmondása szerint paraszti családból származik, így magával hozta a vadnövények ismeretét, szeretetét. Pécsen élve rendszeresen elsétál a Kálvária dombhoz, hogy ételeihez alapanyagokat gyűjtsön. Véleménye szerint mindannyiunknak jobb lenne, ha újra közelebb kerülnénk a természethez, és megismernénk annak kincseit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!