Ízletes disznóságok

2025.01.05. 12:00

Ennyibe kerül, ha házilag készítjük a kolbászt – így panellakásból is megoldható!

Tovább élnek a nagy becsben tartott családi receptek. A házi kolbásztöltés és füstöltetés kapcsán az sem utolsó szempont, hogy sokkal jobban jövünk ki anyagilag a dologból, mintha boltban vagy a piacon vásárolnánk.

A füstölt kolbász és más füstölt húsok kiemelkedő ízélményt nyújtanak, és a magyar konyha fontos részét képezik. Valaki a szárazabbat, más a puhábbat keresi. Az egyik recept több fűszerköményt vagy pirospaprikát tartalmaz, de akad olyan is, aki a gyerekek kedvéért kevésbé fűszeresen készíti. 

Ahány ház, annyi szokás – a közmondás a disznóságokkal kapcsolatban hatványozottan igaz. Míg évekkel, évtizedekkel ezelőtt a legtöbb falusi háznál tartottak sertést, manapság már jóval kevesebben teszik ezt. Ehelyett megvásárolják a húst, azt töltik be, majd füstöltetik. Ez jó alternatíva lehet a társasházban élők számára is. Nem kell hozzá nagy hely, mégis saját kolbászt, hurkát, stifoldert lehet fogyasztani.

Kolbász, töltés, füstölés
A húsdarálás után jöhet az ízesítés majd a kolbásztöltés
Fotó: MW

A kolbásztöltés hagyománya

Vármegyénkben is sokan töltenek kolbászt a téli időszakban. A házilag készült kolbász és füstölt hús háztáji feldolgozása lehetőséget ad arra, hogy a családok saját igényeik szerint ízesítsék és készítsék el a húsokat. Ez egy szép hagyomány, amelyet sokan továbbra is ápolnak, generációkon átívelően.

– A szüleim évtizedek óta jól bevált recept szerint készítik a stifoldert, kolbászt. Ők már idősek, egyedül nem tudnának több tíz kiló darált húst betölteni. Így rám hárul a feladat, igyekszem a családi receptet továbbvinni  – számolt be tapasztalatairól egy olvasónk.

Kolbász, töltés, füstölés
Saját recept szerint készül a kolbászhús
Fotó: MW

Baranyában több hús- és hentesáru boltban van lehetőség kolbászt, stifoldert töltetni is. Így rendelkezésre álló eszköz hiányában is készülhetnek a disznóságok. Az otthon készített és füstölt kolbász, stifolder költsége több tényezőtől függ, beleértve az alapanyagok árát, a fűszereket, a füstölés költségeit és az esetleges egyéb kiadásokat.

Árak egy hentesüzletben

Egy baranyai üzletben például 1900 forint/kg áron adják a darált húst. A töltés darabonként 270 forintba kerül, míg a bél 200 forint/darab. A fűszereket vinni kell, melyeket a hentes belekever a húsba. 30 kilogramm húshoz nagyjából 7500-8000 forintba kerül a fűszer (fokhagyma, só, bors és fűszerpaprika). A töltés után a disznóságokat meg is kell füstöltetni. A füstölés általában 220 forintba kerül egy kiló kolbász, stifolder esetében. Sonka, szalonna esetén 240/kg áron dolgoznak. A füstölőbe vitt árut körülbelül egy hét elteltével vihetjük haza. 

Számításaink szerint 2800-3000 forint így 1 kilogramm stifolder.

A piacon, bevásárlóközpontban ezzel szemben a füstölt kolbászt 4000–4500 forint/kiló áron kapható, stifolder 5500–6000 forintért.

Kolbász, töltés, füstölés
Az elkészült kolbászok és hurkák a füstölőben
Fotó: Laufer László

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!