2025.02.01. 12:00
A tökéletes farsangi fánk nyomában: Megtaláltuk és most megosztjuk a titkot (FOTÓK+VIDEÓ)
Sok a buktató, de egy kis odafigyeléssel Te is megcsinálhatod! Gasztronómiai kalandozásaink nem is folytatódhatnának mással, mint a tökéletes farsangi fánk receptjével.

A farsangi időszak kedvenc csemegéje a szalagos fánk
A gasztronómia nem csupán a mi, de olvasóink egyik kedvenc tematikája is. Írtunk már korábban hamburgerekről, pizzákról és lángosokról, a farsangi időszakra való tekintettel pedig nem meglepetés, hogy ezúttal a farsangi fánk került terítékre.

Farsang: jelmez és farsangi fánk recept
Az év ezen szakaszában mindenkit egy kicsit elkap a „fánk mánia”, a tökéletes farsangi fánk receptjének felkutatásakor mi is tettünk egy kis kitérőt, és megkóstoltunk egyéb fánkokat is. Két jelmezes bál között pedig készítsd el te is a nagymama receptjét, amelyet most meg is osztunk.
A tökéletes szalagos fánk receptjét nem egy óriási cukrászműhelyben kerestük, hanem családi körben, ugyanis a tökéletes szó alatt nem a precízen, pontosan előállított darabokat értjük, hanem a gyerekkorunkra emlékeztető semmihez sem hasonlítható illatokat, falatokat. Igen, ezzel a cikkünkkel szerettünk volna azoknak is kedveskedni, akik rendszeresen megjegyzik hozzászólásaikban az egyes ételek kapcsán, hogy az otthon elkészített verzió a legfinomabb.
Az ördög — mint mindig — itt is a részletekben rejlik
A recept első ránézésre nem tartogat túlságosan bonyolult összetevőket. A tésztához szükségünk lesz 60 deka lisztre, 5 deka kristálycukorra, 1 tasak vaníliás cukorra, 4 darab tojássárgájára, 4 deka margarinra, egy csipet sóra, 3 deka élesztőre, valamint 4 deciliter tejre. Nem kötelező bele, de egy hangyányi citromlé még ízesebbé teheti a fánkokat.
Az elkészítés során figyelni kell a részletekre, a hozzávalókat egy tálban összekeverjük (kivéve a vajat!), de előtte körülbelül két deci tejben futtassuk fel az élesztőt egy kis cukorral. Kezdjük el összegyúrni a tésztát, majd miután nagyjából összeállt, akkor öntsük hozzá a felolvasztott vajat. Ezután dagasszuk a tésztát, amíg össze nem áll egy lágy, de egységes masszává. A megfelelő dagasztás elengedhetetlen ahhoz, hogy a fánk tészta kellően levegős legyen.
Ha minden klappol, akkor letakarva, meleg helyen, egy órát kelesszük a tésztánkat. Miután nagyjából a duplájára kelt, nyújtsuk ki sodrófával — nagyjából ujjnyi vastagságúra. A kinyújtott tésztát egy erre a célra kitalált szaggatóval, vagy akár egy pohár szájával kiszaggatjuk, a meleg konyhában így is hagyjuk tovább kelni körülbelül 30 percet.

A kör alakú tésztákat közepesen forró olajba tesszük, ám előtte az egyik oldalát egy picit az ujjunkkal benyomjuk, a benyomott oldal kerül először az olajba. A szalag elkészítéséhez elengedhetetlen, hogy ilyenkor tegyük rá a fedőt az edényre, hagyjuk 1-2 percet sülni, majd fordítsuk meg a fánkot és így is süssük 1-2 percet, de immáron fedő nélkül.
Ízlés szerint fogyasztható porcukorral, nutellával, lekvárral, de a megmaradt tojásfehérjét is felhasználhatjuk: így készül a boszorkányhab! A tojásfehérjét habverő segítségével félkeményre felverjük, hozzáadunk 3 evőkanál cukrot, tovább dolgozzuk, majd a végén hozzákeverünk két evőkanál lekvárt.
Kicsit ferde, kicsit barna, de nekünk így tökéletes.
Bama.hu videó
- Drónnal figyelik a lakókat – szabályos ez? (VIDEÓ)
- Magyarországon is divat lett a dubajozás – VIDEÓ
- Ezért ne vezessenek az idősek — így kommentálta félelmetes videóját olvasónk! (VIDEÓ)
- Sötétségben úszik a tüskésréti futópálya — kiakadtak a sportolni vágyók (VIDEÓ)
- Őrületes ízorgia és sztárséf várt a XV. Ormánsági Fehérhurka Fesztiválon (GALÉRIA + VIDEÓ)