2025.02.18. 11:00
Olvadó arany a tányéron: a sajtos ételek térhódítása Baranyában
Sajtos ételekről beszélve azt gondolnánk, hogy Baranya csak hézagosan kerül fel a gasztronómiai térképre. Pedig nem így van, különleges és remek sajtos ételeink vannak.
A svábság betelepülésével honosodott meg nálunk, és azóta már képletesen és szó szerint is beleolvadt az amúgy is színes gasztrokínálatba a käsespätzle, ami tulajdonképpen a régió német eredetű sajtos nokedlije. A házi készítésű tojásos tésztát ebben reszelt sajttal rétegzik, majd hagymával és vajjal sütik aranybarnára.

Fotó: MW / Forrás: MW
Kifejezetten magyar ételként tekintenek a sajtos tejfölös lángosra, aminek érdekes módon megvannak a különféle baranyai változatai is. A hagyományos olajban sütés mellett ugyanis az Ormánságban, de a hegyháton sem ritka a lángos kemencében történő elkészítése, a finom falatnak ugyancsak része az olvasztott sajt.
Gyakran készített baranyai fogás a cigány pogácsa is, az egyszerű, sóból, lisztből, zsírból és vízből készült kenyérételnek szintén van sajtos verziója is, mindjárt kettő. Az egyikben magába a tésztába kerül bele a reszelt vagy krémszerű sajt, a másikban pedig a sütés utolsó fázisában a sajt a tetejére szórva ízesíti a közkedvelt falatot.
A sajtos ételek nemzetközi tárháza roppant gazdag
Túlzás nélkül mondhatjuk tehát, hogy sem különlegességükben, sem pedig ízletességükben nem maradnak el a magyar, azon belül baranyai sajtos ételeink a világ bármely tájáról származó hasonló fogásoktól. Legyen a vetélytárs akár a fondue, az egyik legismertebb olvadt sajtos étel, amelynek gyökerei a svájci hegyek közé nyúlnak vissza. De itt említhetjük a raclette-t is, melynél étkezés során a félkemény sajtot egy speciális eszköz segítségével olvasztják meg, majd egy kaparóval frissen sült burgonyára, húsokra vagy zöldségekre csorgatják. Mindenki ismeri, mégsem hagyható ki erről a listáról az olasz konyha egyik legikonikusabb sajtos étele, a négysajtos pizza. De ide kívánkozik a mexikói queso fundido, vagy a grúz konyha világhírű sajtos lepénye, a hacsapuri is.
Érdekesség, hogy a rövid magyar és nemzetközi sajtos ízelítő fogásait és megoldásait nemcsak a hagyományos vendéglátásban alkalmazzák, hanem egyre több alkalommal bukkannak fel a gyorséttermek kínálatában is.
Pár éve még a Gasztroangyal is meglátogatta vármegyénket. Borbás Marcsi Pécs környékét és Villány gyönyörű szegleteit járta be, ahol helyi ételek titkait tárta fel, finom baranyai receptek után kutatott, és a térség hagyományait is megismerte.