MIND

2025.02.02. 14:40

Vannak ételek, amelyek késleltetik a demencia kialakulását

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint a mediterrán diéta csökkentheti az időskori memória problémák kialakulásának kockázatát.

Forrás: Shutterstock

Fotó: PeopleImages.com - Yuri A

A gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban, babban, burgonyában, diófélékben, olívaolajban és halban gazdag mediterrán diétát a leírás szerint az 1940-es és 1950-es évek görög, spanyol, olasz és francia konyhája alapján dolgozták ki. A mediterrán diétának az úgynevezett MIND változatával foglalkozik kiemelten ez a tudományos összeállítás, egy olyan étrenddel, mely az agy egészségi állapotának megőrzésére, működése javítására, a demencia késleltetésére, megelőzésére született. A MIND-diéta olyan ételeket tartalmaz, amelyek fontosak az agy egészségének fenntartása érdekében, illetve amelyekről kimutatható, hogy hozzájárulhatnak a demencia megelőzéséhez, késleltetéséhez.

A MIND étrend tizenöt ételfajtát különböztet meg. Ezekből tíz – a levélzöldségek, az egyéb zöldségek, a diófélék, a különböző bogyók, a bab, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a tenger gyümölcsei, a baromfi, az olívaolaj és a bor – az agy egészségét szolgája. Az étrend követői ugyanakkor öt tápláléktípust egészségtelennek tartanak – ezek az ételek a vörös hús, a vaj, a túl sok margarin, a sajt, a péksütemények, az édesség, a sült és a gyors ételek.

Az egyik amerikai egyetemen zajlott A felmérés, 6 ezer idős embert teszteltek. Étrenddel kapcsolatos kérdőívet kellett kitölteni és a résztvevők elsősorban memóriával és figyelemmel kapcsolatos képességeit is megmérték.

A kutatók ezután összehasonlították az eredményeket az alanyok étrendjével. Az elemzés felfedte, hogy azok, akik mediterrán- vagy MIND-jellegű diétát tartottak, sokkal jobban teljesítettek a teszten: a mediterrán étrend hatására a résztvevők 35 százalékkal kisebb eséllyel értek el rossz eredményt a kísérletben. Sőt, mérsékelt mediterrán diétánál is 15 százalékkal jobban szerepeltek, mint az egészségtelenül táplálkozók. A szakértők azt is megállapították, hogy akik továbbra is tartották az egészséges étrendet, életük során  a későbbiekben is kisebb eséllyel tapasztaltak kognitív károsodást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!