Bama.hu videó

2025.03.21. 10:45

Te is rosszul csinálod? A japán mesterek elárulták a tökéletes sushi titkát! (FOTÓK+VIDEÓ)

A sushi (magyarosan: szusi) az utóbbi években világszerte, így hazánkban is rendkívül népszerű étellé vált. Japánban évszázadok óta hagyományos fogásnak számít, most mi is testközelből figyeltük meg a sushikészítést.

A PTE International Seasons rendezvénysorozat keretében március 17-23. között japán kerül a középpontba. A Japán Napok kulturális hét során tartottak már kiállításmegnyitót és előadást a kokeshi, japán fababák készítésével kapcsolatban. Japán késeket is meg lehet tekinteni egy másik tárlaton, valamint origami- és furoshiki workshop és japán teakóstoló is volt a Civil Közösségek Házában. Csütörtökön a gasztronómia került a középpontba, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar japán hallgatóinak közreműködésével sushi workshopra hívták a hallgatótársaikat a PTE ETK Tankonyhára. Az étel és kultúra népszerűsége a workshop kapcsán is beigazolódott, ugyanis nagyon hamar beteltek a helyek. 

sushi
Nagy odafigyelés mellett, jókedvűen készítették a sushit a diákok.
Fotó: KOVACS LILIANA

– Az ÁOK-n nagyon sok japán hallgatónk van, jelenleg 66 fő az aki, aktívan itt tanul nálunk, közülük 6-an jelentkeztek, hogy megtanítsák hallgatótársaikat a sushi-készítésre. Többféle recepttel készültek, lesz tonhalas-majonézes, tojásos, illetve lazacos is. A hallgatók meg is csinálhatják a saját sushi-jukat, amit el is fogyaszthatnak – fogalmazott Tóth Gabriella, a PTE ÁOK nemzetközi kapcsolatok irodájának ügyvivő szakértője.

Így készült az autentikus sushi

A japán hallgatók érkezésünk előtt már előkészültek, a tökéletes sushi rizst már korábban elkészítették. A résztvevők segítettek a zöldségek előkészítésében, a tonhalkrém kikeverésében is. Szükség volt ugyanis friss tengeri halra, zöldségekre, szárított algalapokra (nori) is. Majd kezdődhetett is a tekerés, a tálalásnál szójaszósz, gyömbér is került az asztalra.
 

suhi
A végeredmény magáért beszél.
Fotó: KOVACS LILIANA

Miért olyan népszerű a sushi?

Ma már hazánkban is egyre többen keresik ezt a különleges ételt. A sushi éttermek száma jelentősen megnőtt a nagyobb városokban, Pécsen is egyre több hely kínál ilyen és ehhez hasonló autentikus japán fogásokat.

Mint megtudtuk, a sushi népszerűségének egyik oka, hogy nemcsak ízletes, hanem egészséges is. A friss halakban, tengeri herkentyűkben és zöldségekben gazdag fogások számos fontos tápanyagot biztosítanak.

 A lazacot egyébként egyesek szerint a sushikészítés előtt érdemes a fagyasztóban tárolni, mert a hidegtől elpusztul minden esetleges rajta található kórokozó. Emellett a sushi könnyen variálható, így a vegetáriánusok is találhatnak számukra megfelelő változatokat. 

Hazánkban is egyre több sushi-workshopot szerveznek, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a tekercsek készítésének művészetével. Ezek az események remek lehetőséget biztosítanak arra, hogy a résztvevők elsajátítsák a tradicionális technikákat, megismerjék az alapanyagokat és tippeket kapjanak a tökéletes sushi elkészítéséhez.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!