2025.04.25. 09:00
Csótánytejet vagy aranytejet igyanak a pécsiek?
Az általunk megkérdezett szakemberek szkeptikusak. Ám, nem kizárt, hogy egyszer majd aranytej mellett egy csótánytej is a pécsiek asztalára kerülhet?
A „csótánytej” meglehetősen bizarrul hangzik, de több nemzetközi oldal is foglalkozott vele, például a The Telegraph, vagy a Healthcare. A szóban forgó „tejet” egy csendes-óceáni csótány, a Diploptera punctata termeli. Ez valójában nem az emlősök által termelt „tej”, hanem egy olyan folyadék, ami fehérjében gazdag zsírokat, cukrokat és aminosavat is tartalmaz – a fejlődő utódokat ezzel táplálják.

Bizonyos kutatók szerint ez rendkívül tápanyagdús, háromszor annyi kalóriát tartalmaz, mint a bivalytej, amelyet eddig a legmagasabb kalóriatartalmú tejnek tartottak. Ezért egyes felvetések szerint ezt akár „szuperélelmiszerként” is hasznosíthatnánk.
Persze a gyakorlati hasznosításnak komoly kihívásai vannak – például hogy hogyan lehetne ipari méretekben előállítani úgy, hogy elégséges mennyiség álljon rendelkezésre.
Az általunk megkérdezett pécsi etnológus és dietetikus azonban még nem is hallott róla, a szakértők meglehetősen szkeptikusan fogadták az ezzel kapcsolatos híreket is, mondván akár internetes hoaxról, álhírról is szó lehet .
A csótány és annak teje is lehet táplálék?
Majer József pécsi biológus, etnológus szerint Indonéziában már ipara van a rovarok feldolgozásának, tenyésztésének. Hatalmas befektetésekkel hozták ezeket a nagyüzemeket létre, ahol nemcsak csótányt – köztük többféle óriáscsótányt –, hanem más rovarokat is feldolgoznak. Az állatokból lisztet, porokat készítenek takarmánynak, és megfelelő eljárások után élelmiszernek, még „tejszerű” anyagot is előállítanak. Franciaországban is nemrég épült egy hatalmas üzem, ami ezzel foglalkozik – mondta.
A szóban forgó „csótánytej” – aminek nincs köze az emlősök által előállított tejhez – viszont alkalmatlan lehet élelmezésre, mert nem bírja a hőkezelést ez az anyag – mondta.
Nem lesz belőle tejpótló, az bizonyos, nagyjából hasonlatos ahhoz az ezzel kapcsolatos hír, mint a cápa megjelenése a Balatonban
– mondta a szakember.
Az aranytej egészen más
Az aranytej támogatja az immunrendszert, csökkenti a gyulladást, és akár a fogyásban is segíthet. A rendszeres fogyasztása természetes módon járulhat hozzá a testi-lelki egyensúly megőrzéséhez – írja a Healthline-ra hivatkozva a Mindmegette.hu. Az aranytejet általában növényi italból (például mandula-, kókusz- vagy zabtejből; de hagyományos tejjel is készíthető) készült ital, amelynek fő összetevője a kurkuma. Mellette fekete borsot is lehet adni hozzá, ami segíti a kurkumin felszívódását, illetve a szintén gyulladáscsökkentő gyömbért, valamint vércukorszintet szabályozó fahéjat is.