tetkó

2018.08.20. 11:30

Baranya megyében rengeteg helyen varrathatunk már magunkra

A tetoválási divathullám végigsöpört a világon mindenhol. Kis túlzással ma már szinte alig találni olyan személyt, akinek ne lenne valamilyen motívum a testén.

bakó bettina

Míg néhány évtizede lenézték, sőt, a munkában hátrányosan megkülönböztették azokat, akik tetoválással rendelkeztek, addig ma már teljesen elfogadott lett ez a trend. Sőt, a tetoválást ma már sokan a művészettel kapcsolják össze.

A két bőrréteg közé tűvel bevitt festéket néhány évtizede még a börtönviseltekkel azonosították, mivel többnyire ők rendelkeztek motívumokkal a testükön. A legjellemzőbb a könnycsepp az arcon, a kereszt a karon, vagy egy-egy név volt. Ezeket leginkább a rácsok mögött egymásnak csinálták, ahol nem volt teljesen steril a környezet, és nem is profi hozzáértők készítették. A lényeg csak az volt, hogy valami örökre ott maradjon a bőrükön.

Akkoriban akik nem büntetett előéletűek voltak és rendelkeztek tetoválással, azokat a lázadó szerepével azonosították. Ma már elmúlt a megbélyegzés, sőt, egyenesen divat lett a tetoválás. Sokkal kevesebb diszkrimináció éri azokat, akiknek díszíti valami a testüket – egyfajta önkifejezési móddá vált, amely mögött nincsen már semmilyen lázadás.

Nagyjából tíz–tizenöt éve indult el a tetoválások nagy divatja, s ezzel párhuzamosan elkezdődött egyfajta fejlődés. Eltűnni látszódott a kis delfin, és a csillag tömegtetoválások – nem egyszer csodálatos ábrákat láthatunk, melyek mögött lehetnek hosszú történetek, kisebb kalandok, vagy akár apró élmények is. S persze van, aki csak egy jól sikerült buli következtében varrat – de olyan is, aki hosszas, akár évekig tartó megfontolás után szánja el magát.

Többnyire az utóbbi az, amelyiknek mélyebb jelentése van a viselőjét illetően. Tény ugyanakkor az is, hogy a tévén keresztül egyre gyakrabban jönnek szembe velünk olyan ismert emberek, akik ki vannak tetoválva. Ezek után nekünk is megtetszik, s varratunk. Ma már úton-útfélen találunk tetováló stúdiókat, Pécsett rengeteg van, de a nagyobb baranyai városokban sem kell sokáig vadásznunk, hogy egy-egy helyet találjunk. Az, hogy ezek egytől egyig működnek, jól mutatja, hogy kereslet továbbra is van rá. Az árak változók, a tetoválás nagyságától és bonyolultságától függenek – egy kisebb, egyszerűbb már háromezer forinttól elérhető, a nagyobbakért viszont akár negyedmillió forintot is elkérhetnek. Fontos tudni, hogy a tetoválás eltávolítása továbbra is roppant bonyolult művelet – ráadásul az árak is jóval magasabbak, mint magáé a tetoválás elkészítéséi.

Szülői engedély is kell a tetováláshoz

Talán meglepően hangzik, de a tetoválás sokaknak erőt is adhat – akár úgy, hogy emléket tesz maradandóvá.

– Tizenötéves koromban tetováltattam először – mondta el lapunknak Renye Judit. – Vicces volt, ugyanis a tetoválóművésznek fel kellett hívnia édesanyámat, mivel még kiskorú voltam, és rögtön a nyakamra akartam tetováltatni. Szerencsére anyukám megengedte, mivel ez a tetkó azért készült, mert akkor hunyt el a legjobb barátnőm egy nagyon csúnya betegségben, s rá emlékeztetett. Mostanra összesen öt tetoválásom van, mindegyik mögött található egy töredék az életemből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában