riport

2018.07.20. 14:00

Garantált a nyugalom és béke a Dombay-tó partján

Eljött az év azon időszaka, amikor szinte csak a vízparton, vagy egy légkondicionált szobában lehet túlélni a mindennapokat. Baranya üde színfoltja a Pécsvárad melletti Dombay-tó, ahol a közelmúltban több fejlesztés is történt.

Sokan voltunk már úgy, hogy munka után legszívesebben csobbantunk volna valahol a tikkasztó hőségben. Az ilyen, spontán alkalmakra tökéletes kikapcsolódási helyszínt jelenthet a Pécsvárad mellett található Dombay-tó.

Nem csupán a fürdés lehetősége nyitott az ide érkező vendégek számára, több napozóágyat is kiépítettek a víz mellé. Ha pedig megéheznénk, több, a part mentén található büfében, és a pár száz méterre található étteremben is finomakat ehetünk. Azok, akik inkább maguk készítenék el az ételeiket az erdő ölelésében, azoknak is tökéletes választás lehet a tópart a kihelyezett tűzrakó helyekkel.

A túrázni vágyóknak sem kell csüggedniük, mert rengeteg túraösvényen barangolhatunk, s némelyiken könnyedén fel lehet jutni, például a pécsváradi várhoz, vagy éppenséggel a Zengőre.

A tó szomszédságában két felújított és jól felszerelt tábor is található, ahova mindig várják a gyerekek jelentkezését és ahol színes rendezvényeket tartanak, de nem csak nyáron.

– Mi nagyon szeretünk ide járni a családdal, többek között azért, mert van itt nyaralónk, de nem hátrány az sem, hogy Pécsről könnyen megközelíthető, körülbelül negyed óra alatt le lehet érni – mondta a helyszínen éppen strandoló Takács Richárd. – Nagyon örültünk, amikor megtudtuk, hogy rendbe hozzák a tavat. Gyakran lejövünk, olykor még hétköznap is, mártózni egyet a tóban. Itt szoktam gyakorolni a Balaton-átúszásra, mert hasonlóak a körülmények. Most volt a harmadik alkalom, hogy átúsztam – büszkélkedett.

– Első alkalommal vagyok itt, nagyon tetszik a hely. Pár éve költöztem csak el Pécsre, és eddig csak az orfűi tóra jártunk a barátaimmal. Meglepő milyen igényesen építették ki a strandot, az is tetszik benne, hogy tágas a hely a parton, nem kell egymás hegyén-hátán lenniük a fürdőzőknek. Kedvesek és vendégszeretőek az itt lakók és remek ételeket csinálnak a helyi étteremben is – fűzte hozzá a parton Puskás Bettina.

1961-ben született meg a Dombay-tó

A tavat 1959-ben javasolta a Pécsváradon ülésező megyei vezetőknek Dombay János régész, hogy egy gát megépítésének segítségével alakítsanak ki egy mesterséges tavat. Ez 1961-ben meg is történt, mai szemmel nézve igen csekély költségvetéssel, mindössze félmillió forintból megépült a régi, akkor még csónakázótó. Két éve ennek a tónak a rendbetételére nyertek pályázati pénzt. Többek között leengedték a vizét, és felújították a medrét is. Mederburkoló betonlapjait kicserélték, hogy a látogatók számára kényelmesebb legyen a strandolás. Új lépcsőt alakítottak ki és még a tóba torkolló pataknak is új kőgátat alakítottak ki. A partoldalt pedig igényes terméskövekkel erősítették meg, mely mellett az egész partszakaszt körülölelő járdát építettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában