beszámoló

2018.08.17. 20:00

Nagyot szólt idén is a Sziget, megyénk ismét megmutatta, hogy mennyire erős zenében

Idén csúcsokat döntött hazánk legnagyobb nyári fesztiválja, mely ismét jelentős baranyai jelenléttel zajlott. Nemcsak a szokásos zenekarok képviselték megyénket, de szép számmal találkoztunk a közönségben is pécsiekkel.

dg

Budapest, 2018. augusztus 14. Közönség az amerikai Gogol Bordello együttes koncertjén a 26. Sziget fesztivál hetedik napján az óbudai Hajógyári-szigeten 2018. augusztus 14-én. MTI Fotó: Mónus Márton

Fotó: MTI / Mónus Márton

Több mint 560 ezer ember szórakozott idén Magyarország, sőt Európa egyik legnagyobb fesztiválján, a hét közepén véget ért Szigeten. Évek óta tartó tendencia, hogy a résztvevők fele külföldi, a másik fele pedig magyar. Jelen sorok szerzője már össze sem tudja számolni, hogy hányadik alkalommal látogatott el augusztusban a Hajógyári-szigetre, de az biztos, hogy húsz feletti a szám. Találkoztunk ugyanakkor olyan pécsi fiatalokkal, akik most voltak életükben először. Ők a diákkedvezménynek köszönhetően féláron juthattak be a buliba, de így is napi 10 ezer forintot költöttek el emellett. Régi kritika, és igaz is, hogy a Szigeten bizony borsos árakba futhattunk. Amíg a sör hétszáz forintnál kezdődött, ami európai mércével mérve nagyon olcsónak számít, addig egy normális ételt 1500-2000 forint alatt nem úsztunk meg. Ez azért tényleg húzós kicsit.

Fesztiválozók fröcskölik egymást egy gyerekmedencében a nagyszínpad elõtt a 26. Sziget fesztivál hatodik napján az óbudai Hajógyári-szigeten. Fotó: MTI Fotó: Mónus Márton

Természtesen a pécsi zene is képviselte magát, a Punnany Massif már negyedik, míg a Halott Pénz harmadik alkalommal lépett fel a gigantikus nagyszínpadon, mely előtt akár hatvanezren is bulizhatnak egyszerre. Mindkét formáció a legnagyobb hőségben, délután négykor játszott, így nem volt egy hálás feladat zenélni, és a tér is elég ritkás volt még ezen az órán, ám becsülettel felszántották a színpadot. A 30y és a Kiscsillag a jól megszokott fesztiválműsorát nyomta kitörő vehemenciával a magyar zenéket a középpontba állító Petőfi Rádió színpadon. Az a nyári koncertek mindegyikén érződött, hogy nagy formában játszik a két baranyai kötődésű együttes, a Szigeten sem volt ez másként.

Igazi különlegesség volt, hogy az Sziget új helyszínén, a Karaván sátorban debütálhatott a mohácsi Poklade zenekar. A színpad célja, hogy az évszázadok során az egymás mellett élő különböző közösségek hagyományait, így zenéjét is bemutassa. Mint a zenekartól megtudtuk, a koncert és az azt követő táncház is nagy sikert aratott, így különösen elégedettek az együttes tagjai.

- Úgy gondoljuk, remek lehetőség volt ez számunkra, hogy sok külföldi emberrel is megismertessük azt a fajta stílusú zenét, amit a Poklade képvisel. A visszajelzések és az ott tapasztalt hangulat alapján a közönség is élvezte a produkciónkat, ahogy mi is a színpadon.

- nyilatkozta a bama.hu-nak Róka Roland, a zenekar egyik tagja. Bíznak benne, hogy a jövőben lesz még lehetőségük fellépőként részt venni a Sziget Fesztiválon. Ezúton is köszönik a szervezőknek a lehetőséget, a közönségnek pedig, hogy részt vettek mind a koncertjükön, mind a táncházukban.

Az utolsó nap aztán a hatalmas szélvihar és eső disztópikus tájképpé változtatta az óbudai szigetet, ám ez sem lehetett akadálya, hogy a fesztivál talán legjobb koncertjét, a The War on Drugs fellépését lássuk, akiket a gigasztár Arctic Monkeys zárófellépése követett, szintén nagy sikerrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában