két keréken

2018.06.24. 20:00

Örülhetnek a bringások, új kerékpáros útvonalakat jelöltek ki Pécsett

Több helyen a belvárosban új bringautakat jelöltek ki a közelmúltban Pécsen. Növekedhet a kerékpáros forgalom.

dg

Magyarországon, jelenleg elsősorban az alföldi településeknek köszönhetően, már ma is kiemelkedő (Dániával közel azonos szintű) a kerékpáros közlekedés aránya. 2010-ben az utazások 19%-a esetében a kerékpár volt a fő közlekedési eszköz és ez 2020-ra tovább növelhető 22-25%-ra. A növekedés jellemzően a hegy-dombvidéki térségeken és a városokban történhet, ennek a két szempontnak Pécs is megfelel, tehát a közeli években további növekedés várható megyeszékhelyünkön.

Jó hír a kerékpárosoknak, és bizonyára közülük sokan észrevették már, hogy több helyen a belvárosban új bringautakat jelöltek ki a közelmúltban városunkban. Örömteli, hogy olyan egyirányú utcákban is lehetővé vált ezáltal a biciklizés, ahol eddig a KRESZ szabályai ezt nem tették lehetővé. Ilyen szakasz található a 48-as téren, a tér déli és keleti oldalán is, ahová új burkolati jeleket festettek fel. Nem véletlen, hiszen az itt található közgázra és a jogi karra is egyre többen járnak kerékpárral.

Mint Decsi István, Pécs alpolgármestere a bama.hu-nak elmondta, alapvetően a belvárosban jelölt ki a városüzemeltetési társaság új kerékpáros útvonalak, melyek az elektromos közösségi közlekedés projekthez kapcsolódó, kiegészítő közlekedésfejlesztési elemek. Hozzátette, hogy ezek a jelölések leginkább azt a célt szolgálják, hogy felhívják az autósok figyelmét arra, hogy kerékpárosok is használhatják az útfelületet, illetve kijelölik a kerékpárosok számára a helyet.

A mostanihoz hasonló jellegű fejlesztés csak a belvárosban valósult meg, a többi projekt esetében önálló kerékpárutakat, illetve kerékpársávokat épít, jelöl ki Pécs városa. Pécs városa rendelkezik egy kerékpárforgalmi hálózati tervvel, valamennyi fejlesztés ennek az elemeinek a megvalósítására irányul – árulta el az alpolgármester. Leszögezte, hogy a TOP-os pályázatok keretén belül is ehhez illeszkedve határozták meg a pályázatok keretében megvalósuló kerékpárutak körét.

Kertvárosi bringaút: zajlanak az egyeztetések, a szerződéskötések

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy hogyan áll a sokak által várt Kertváros és belváros közötti kerékpárút előkészítése. Mint Decsi István elmondta, az említett szakasz kapcsán a kivitelezési közbeszerzési eljárás megindításához szükséges utolsó feltételek teljesítésénél tartanak, azaz a kerékpárút által érintett ingatlanok tulajdonosaival zajlanak az egyeztetések, a szerződéskötések, amely a közbeszerzés elindításához szükséges. Az eljárás az idén nyáron mindenképpen elindul és még az idei évben megköthetik a kivitelezővel a szerződés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában