múltidéző

2018.05.27. 11:30

Tűzrendészet helyett szexrazzia a koleszban, meleg volt a helyzet

Nem mindennapi esetről számolt be lapunk 20 évvel ezelőtt. Egynemű párt buktatott le a razziázó osztag.

A pécsi Universitas utcai kollégiumban a rendszeres tűzrendészeti ellenőrzést tartották – olvasható a Dunántúli Napló 1998. május 24-i számában. Mint a szerző leszögezi, bár előzőleg értesíteni szokták a diákságot, a korabeli esetben ez nem történt meg. Kulccsal jöttek és reggel.

A koleszban eddig is voltak ilyen akciók, amire az intézmény vezetője fel is szokta hívni a lakók figyelmét: vasalót, rezsót stb. elpakolni az illetéktelen szemek elől! A kiszálló ellenőrző brigád épp e „bajt megelőző” tacepaókat sérelmezte egyszer, ezért legutóbb senki nem szólt senkinek, hogy jönnek tűzoltóék.

És jöttek, méghozzá hatan; munkavédelmissel, egyetemi tűzrendésszel megerősítve, és hajnali fél 8 órakor a portáról kézhez kapott kulcsokkal kezdték meg őrjáratukat. A kisebb gondok akkor kezdődtek, amikor egy-egy feltáruló ajtó mögött párok riadtak nyoszolyáikon álmukból vagy ábrándjaikból.

Egy ízben még kellemetlenebb volt az osztag belépője: egyneműek meresztettek kerek szemet a betolakodókra.

A dolog egyáltalán nem vicces, kezdve azon, hogy a kollégista bérli a szobáját, tehát mint bérlőt elsősorban mindenképpen tájékoztatni kellett volna előzőleg a látogatásról; másrészt – bár a bérbe adó ellenőrzési joga elvitathatatlan – megvizsgálandó, hogy az ilyen korai látogatás kimeríti-e a „szükségtelen zavarás” esetét. A JPTE Polgárjogi Tanszék akkori demonstrátora (és maga is a kollégium lakója volt) szerint az a legfelháborítóbb, hogy az egyetemi társadalom kevéssé toleráns, és a két fiatalnak végzős joghallgatóként komoly presztízsveszteséget jelent, ha ilyen belső információ kikerül róluk. Márpedig ez esetben ez óhatatlanul megtörténik. Jogorvoslatra pedig mód nincs, efféle üggyel semmilyen fórum sem foglalkozik – mert mindenkinek kínos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában