Postabontás

2022.01.17. 19:21

Olcsóbb lehetne a helyi buszozás - veti fel olvasónk

Nemrég a Postabontásban már foglalkoztam azzal a gondolattal, hogy a helyi autóbusz-közlekedést ingyenessé kellene tenni, legalábbis a csúcsforgalmi időben, a Tüke kártyával rendelkezők számára.

Dunántúli Napló

Fotó: Shutterstock

A Volán és a MÁV összevonásának előnyeiről is írtam korábban – mindezen javaslatok süket fülekre találtak. Voltak, akik bátrabbak voltak. Eger város tárgyalásba kezdett a Volánnal, és megállapodásra jutottak, hogy ezer forintos éves bérlettel a helyi lakosok ingyen utazhatnak.

 

A polgármester nyilatkozatából úgy tűnt, hogy Egernek nincs helyi közlekedési vállalata, hasonlóan az ország nagyon sok kisvárosához. A helyi tömegközlekedést Volán-buszokkal biztosítják. Itt a megoldás a nagyvárosok számára is: ahogy össze tudták vonni a MÁV-ot a Volánnal egy közös vállalattá, úgy ebbe bele kellene férnie a helyi tömegközlekedésnek is. 

 

A MÁV és Volán egybeolvadásának szükségességéről és eredményességéről hosszas tájékoztatás jelent meg akkoriban. Ugyanilyen előnyt jelentene a helyi autóbusz-közlekedés beolvasztása. Megszűnő párhuzamosság ugyanazon az útvonalon. Magyar autóbuszgyártás támogatása. Autóbusz-vezetők béreinek egységesítése. A finanszírozás elkülönítése a városok költségvetéséből... és még lehetne a sort folytatni. 

 

T. F. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!