Postabontás

2022.03.16. 07:59

Állva tilos utazni a helyközi járaton? - teszi fel a kérdést olvasónk

Múlt héten Mórahalomról szerettem volna hazajutni Pécsre.

Dunántúli Napló

Fotó: Shutterstock

Az autóbusz 17 órakor érkezett Szegedről Mórahalomra. Többen várakoztunk már, köztük egy apuka is kisgyerekkel. Amikor beért az autóbusz a megállóba, a gépkocsivezető csak annyit mondott, hogy tele van a jármű, és csak egy ülőhely van. Állni viszont nem lehet a buszban, ezért azt mondta, hogy aki Pécsre jön, csak az szállhat fel. Egyedül én voltam pécsi, így elfoglaltam a helyet. 

 

A várakozók közt volt egy hölgy, aki az unokáihoz sietett volna Bajára. Ő sem szállhatott fel, és a kisgyerekes apuka sem, aki hangos szitkozódás közepette fejtette ki véleményét az esettel kapcsolatban. Kb. félórás az út Mélykútig, ott többen leszálltak. Ennyit kellett volna csak bevállalnia a gépkocsivezetőnek, és mindenki elérhette volna az úti célját. Nem tudom, hogy helyesen döntött-e a buszsofőr, mindenesetre a helyzet egészen furcsa volt. 

 

A megállóban maradók számára pedig nyilvánvalóan bosszantó. Talán a gépkocsivezető kérhetett volna mentesítő járatot. Nem tudom megítélni, hogy ilyenkor mi a helyes döntés. Lehet, hogy a szabályok azt írják elő, hogy ha a buszon minden ülőhely foglalt, akkor több utas már nem szállhat fel. Erkölcsileg azonban nem tudok azonosulni az autóbusz-vezetővel. Igaz, hogy két óra múlva jön még egy autóbusz Pécsre, az utolsó járat az adott napon, de mi van olyankor, ha az is tele van? A szabad ég alatt tölti a kedves utas az éjszakát? 

 

K. T. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!