Postabontás

2022.05.24. 07:57

Az étkezésnek meg kell adni a módját - véli olvasónk

Tanárként megfigyelhettem, hogy a kulturált embernek jó a közérzete, és a közösségekben is természetes módon tud viselkedni.

Dunántúli Napló

Fotó: Shutterstock

Kultúránk fontos része az étkezési kultúra, aminek egészségi és etikai vonatkozása is van. 
Az ember szervezete megkívánja a rendszeres táplálkozást. Már az óvodában, és később az iskolában is arra tanítják a gyerekeket, hogy az étkezések között időt kell hagyni a szervezetnek a táplálék feldolgozására. Ha ezt valaki megszokja, akkor otthon is betartja, és felnőttkorában is e szerint él. Így nagy valószínűséggel egészségesen tud élni. 

Étkezéseink kulturális események is. Meg kell adni a módját. Kirándulásokon tudni kell várni addig, amíg eljön az étkezés ideje. Lehetőség szerint az étkezés idejére megfelelő helyről is gondoskodnunk kell. Utcán, járműveken nem eszünk, nem iszunk. 

Az autóbuszos kirándulásokon kitöltődik a megállások, pihenők közötti idő. Figyelni kell a tájat, hallgatni az idegenvezető magyarázatát vagy beszélgetni a szomszéddal, hiszen ezért indultunk el kirándulni. A pihenőhelyen biztosan van szemétgyűjtő, vagy ha éppen nincs, akkor a hátizsákban jóval kisebb súly a használt papírszalvéta és almacsutka hazavitele, mint a tömött hátizsák az utazás kezdetén. Továbbindulva öröm visszanézni a tisztán hagyott étkezőhelyre. Bizony, a látványért szükség volt egy kis önfegyelemre, de megérte! 

Név és cím a szerkesztőségben 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!