Postabontás

2022.08.13. 08:21

Olvasónk szerint: a vasúti közlekedésben a jövő

Hála az új vásárcsarnok tervezőinek, a beruházóknak, a fényfesztivál szervezőinek, a július kellemes pécsi élményeket tartogatott.

Dunántúli Napló

Fotó: Karnok Csaba

Az igazi fényt mégis az a hír hozta számomra, hogy zászlót bontott a Pannonvasút Egyesület. Fő célja a Baranya, Somogy, Tolna megye vasútjait érintő ügyek támogatása, melyben kezdeti lépésként a Hosszúhetény–Pécsvárad szakasz vasúti hajtánnyal való bejárást tervezik. 

A meglévő Pécs–Pécsvárad szakasz vasúti, még meglévő infrastruktúra újra-előállítási költsége becslésem szerint több 10 milliárd forint. A kb. 20 km sínpárú vasúti felépítmény, 22 működést szolgáló kiegészítő objektummal, ebből 10 vasúti megálló, 12 vasúti híd (balokányi hidak, vasasi-hirdi hidak, pécsváradi híd) összességében nem akármi parlagon lévő un. barnamezős közvagyon. 

Mitől fény a kezdeményezés számomra? Csak irigységet váltott ki, hogy Hódmezővásárhely–Szeged villamos­szerű megoldással összekötötte magát. Távlatokban egy Mecsekalja–Cserkút (netán Szentlőrinc)–Pécs–Pécsvárad HÉV-szerű összekapcsolása verőere lehetne a síkvidéki lakossági ipari terjeszkedésnek. A beláthatatlan jövőjű egyéni közlekedés költségeivel – aki bírja, viselje – szemben alternatívát adna a majdani szintes, árnyékos, zöldlakótelepi hálózatok és ipari konglomerátumok tömegközlekedési megoldásának, amit élvezhettem hosszabb koppenhágai és stockholmi tartózkodásaim idején lassan már két évtizede. Budapesti barátaim zöme nem használja személyautóját, mert kielégíti őket a sokat szapult tömegközlekedés, az autós dugók idegőrlő birkózásával szemben. 
A Mecsek önmaga, valamint nyugat-keleti hosszan nyúló előtere hatalmas potenciált sejtet a lakosság, ipar, mezőgazdaság, turizmus stb. számára, amelyhez egy szerencsés közlekedési koncepció kidolgozása és megvalósítása fontos hozzájárulást jelenthet. 

V. J. nyugdíjas bányamérnök 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!