Postabontás

2022.08.01. 08:01

Olvasónk úgy véli, hogy elhallgatott igazságot zúgott a rádió

Rövid újsághír: „1917-ben megszületett Muráti Lili színésznő, az 1933–40-es évek filmbálványa.”

Dunántúli Napló

Fotó: Máté Krisztián

A filmekre, amelyekben szerepelt, nem emlékszem. Jól emlékszem viszont arra, amikor – mint a hazáját elhagyó – a spanyol rádió magyar nyelvű adásában, az 1950-es években minden nap elmondta.Itt a Spanyol Nemzeti Rádió, Madrid. Még jönni kell és jönni fog egy jobb kor, mely után buzgó imádság epedez százezrek ajakán… Befejezésül: Róth Matyi, költözz ki a villámból!

Akinek már volt olyan rádiója, amelyen lehetett fogni a rövidhullámon sugárzott külföldi rádiók magyar adásait, az szinte odatapasztotta a fülét a készülékhez, hogy hallja az ország területén szétszórtan elhelyezett zavaró állomások által szinte élvezhetetlenné tett adásokat, amelyekből az elhallgatott igazságokat megismerhette. 

Visszatérve Róth Matyira (Rákosi Mátyásra) elég dicstelenül fejezte be földi pályafutását. Egy oroszországi, ismeretlen nevű faluban élt száműzetésben. Ahol – elmondása szerint – a lakás egyetlen bútordarabja egy kétszázas szög volt, ezen lógtak a ruhái, az ivóvizet egy száz méterre lévő közkútról kellett hoznia. 

Frantó 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!