Postabontás

2022.10.03. 19:16

A szemetet nem a lakók termelik - írja olvasónk

Az illegális hulladéklerakók elleni küzdelemről olvashattunk a szombati DN hasábjain.

bama.hu

Fotó: Löffler Péter

A téma nem új keletű – sokszor olvasni, hallani arról, hogy az erdős területeket például szeméttelepként használják. Arról is olvashattunk már több alkalommal, hogy a társasházi szemétgyűjtők, vagy a szelektív szigetek mellett is sok helyen csak gyűlik a szemét. Illegálisan. Mert – mint mondják – a lakosság rengeteg szemetet termel. Nos, én ezzel szemben azt gondolom, hogy nem a lakosság termeli a szemetet. Mi csak közvetítők vagyunk ebben a folyamatban. Egy példa: a húst sok évvel ezelőtt zsírpapírba csomagolták a boltban. Ma félkilós-kilós mennyiségek műanyag dobozos kiszerelésben „csalogatják” a vásárlókat. A dobozokból szemét lesz. Nem mi termeljük, mi csak a boltból hazavisszük, majd onnan a kukába dobjuk. Olyan sokat beszélünk a környezetvédelem fontosságától – nem hiszem, hogy a műanyag dobozok helyett nem lehetne valami más megoldást kitalálni.

A másik a szelektív hulladékgyűjtés problematikája – az utcánkban nagyon sokan vannak, akik nem éltek az ingyenes lehetőséggel, és nem kértek szelektív kukákat. Értelemszerűen nem is gyűjtik szelektíven a hulladékot. Ezeket a háztartásokat én kivétel nélkül megbüntetném. A kukákért nem kellett fizetni. A szemét otthoni különválogatása nem kerül se pénzbe, se időbe, se energiába. Mégis sokan negligálják. Megérdemelnék a bírságot. 
Név és cím a szerkesztőségben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!