Postabontás

2022.10.05. 19:16

Jobban kellene óvni az erdőt - húzza alá olvasónk

Az erdő az enyém, tiéd, mindannyiunké.

bama.hu

Illusztráció

Vigyázzunk rá! – akár ilyen tábla is lehetne a Pécset körülvevő parkerdő sétáló és turistaútjainak bejáratainál. Felhívva a túrázok, kirándulók figyelmét az erdő rendjének megőrzésére, fáinak, növényeinek védelmére. Különösen most lenne rá szükség, amikor az energiaárak az eget súrolják és a láncfűrésszel is rendelkező fatolvajok egyre jobban felbátorodnak. Velük szemben az erdészetek, erdészek sokszor tehetetlenek. Azon is elgondolkodhatnának a törvényhozókat, -alkotókat, hogy jó elképzelés volt-e a rendszerváltáskor, hogy a kárpótlást erdőkkel is meg lehetett váltani. 

Az erdő nemzeti kincs, különösen a Trianon által elvesztett erdőterületek miatt. Vagyis, vagy vissza kellene vásárolni, vagy bérbe venni ezeket az erdőket a tulajdonosoktól, és a meglévő erdőgazdálkodók kezelésébe adni. Ezen kívül – ausztrál példához hasonlóan – hátizsákos erdőőrökkel kellene az erdészeket tehermentesíteni, akik felügyelik az erdők rendjét, és feltárják az illegális szemétlerakókat, illetve szankciót is alkalmazhatnának az elkövetőkkel szemben. 

Frantó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!