Hallgassa élőben!
2021. 03. 03. 07:05 | [email protected]

Csönd van és mély hallgatás is lenne, ha a romák, így például a komlói és mohácsi cigányok is hallgatnának. De ők nem teszik.

Most nem emeli fel a hangját valamiért az egyébként a magát oly megértőnek beállító balliberális oldal, egy új Sargentini sem szólal fel kényelmes otthonából a kisebbségek jogainak sárba tiprása miatt, nem ad ki közleményeket a TASZ és nem kezdenek „free” maszkok sorozatgyártásába valahol.

Csönd van, mert már annyira, de annyira rendben lett hirtelen minden azzal, hogy megnyerték az önkormányzati választást, hogy már fel sem tűnik: a 100 Tagú Cigányzenekart a Demokratikus Koalíció (DK) erzsébetvárosi polgármestere kilakoltatta.

Csönd van, de nem hallgatnak a romák: a komlóiak el is indítottak egy kihívást, amelyben azt kérik a cigányzenekaroktól, hogy egy-egy videót töltsenek fel a közösségi oldalra, mert a „helyüket elvehetik, de a kultúrájukat nem”.
A történet mélyén jóval több van: aki járt már valaha romák lakta szegénynegyedben, beszélgetett sorsokról egy lerobbant viskóban, és ismeri a „Zöld az erdő, zöld a hegy is” néhány sorát, az talán tudja, hogy a cigányság reálisabban, önkritikusabban, fájdalmasabban, önnön kettősségében látja a sorsát, mint ahogy azt mások kívülről láthatják, tudhatják. A 100 Tagú Cigányzenekar pedig sokkal többet jelent annál, mint ahogy azt a DK-s polgármester gondolja.

Csönd lenne, de a romák most nem hallgatnak.

Hozzászólások