baranya

2018.01.22. 17:30

Nagykozár az élre tört, a legnagyobb helyi vásárlóerővel

Az egy főre eső legnagyobb vásárlóerővel a megyében Nagykozár büszkélkedhet, őket a birjániak követik. A legszegényebb Gilvánfa és Alsószentmárton.

Zs. J.

Nagy volt az öröm, mikor felhívtuk a nagykozári polgármestert, Selmeczi Györgyöt, aki tőlünk értesült, hogy a település lakói rendelkeznek a legnagyobb a vásárlóerővel a megyében. A GKI Gazdaságkutató Zrt. friss felméréséből kiderült, hogy a leggazdagabb falvak Észak-Magyarországon, illetve Közép-Magyarországon találhatók, míg a szegényebbek Északkelet-Magyarországon és Dél-Magyarországon. Az adatok jelentős eltérést mutatnak az országban, míg az egy főre jutó vásárlóerő a leggazdagabb településeken  több mint hárommillió forint, addig a megyében a legjobb mutatókkal rendelkező Nagykozár csak a felével rendelkezik, egymillió 525 ezerrel.

– Nem tudjuk mitől ugrottunk az élre Baranyában – meséli lapunknak Selmeczi György –, de azért büszkék vagyunk rá. – Az elmúlt években a legnagyobb fejlesztésünk a szennyvízberuházás volt, ami több mint 600 millió forintba került – tette hozzá.

A falunak az 1960-as években közel hétszáz lakosa volt, a népességnövekedés a kilencvenes évekre datálható. Jelenleg több mint kétezren lakják. A legtöbb betelepülő Pécsről érkezett.

– A múlt évben utakat újítottunk fel – mondta a polgármester, aki továbbra sem akarta elhinni a jó hírt. Az egyik kollégája, aki a háta mögött állt, mosolyogva hozzátette, hogy ki ne felejtse a megújult temető kapuját se a felsorolásból.

A legszegényebb falu Baranyában Gilvánfa, itt az egy főre eső vásárlóerő kicsivel haladja csak meg a 460 ezer forintot. A polgármester, Bogdán László elmondta, hogy sajnos kevés a munka a településen. A közmunkával tudnak csak munkát biztosítani. Pozitív hírrel azért szolgált, tizenöt bérlakás épült a faluban, utak újultak meg. És amire büszkék lehetnek, hogy  a mezőgazdasági program révén egy nagyobb kertet hoztak létre, ahol paprikát, paradicsomot, káposztát, krumplit termesztettek, melyet később szétosztottak a gilvánfaiak között.

Még tovább nőttek a különbségek

Jelentősek a területi eltérések a vásárlóerőben Magyarországon, közölte a napokban a GKI Gazdaságkutató Zrt. A kutatócég a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a Központi Statisztikai Hivatal adatait felhasználva, többek között a nettó keresetek, nyugdíjak, vállalkozói jövedelmek, önkormányzati juttatások révén becsülte meg a települések vásárlóerejét a 2009–2016-os évekre. A nyolc év adatait összevetve elmondható, hogy a gazdagabb települések előnye tovább nőtt, míg a szegények egyre jobban leszakadtak.

A tájékoztatásuk szerint az egy főre jutó vásárlóerő 280 településen nem haladta meg a nyolcszázezer forintot sem. Kiemelkedő 189 település és 12 kerület helyzete, ahol 1,6 millió forintnál is nagyobb volt az egy főre jutó átlagos vásárlóerő.

A megyénkben a sereghajtó Gilvánfa, itt az egy főre jutó vásárlóerő 462 ezer forint volt, őt követi Alsószentmárton, Hirics. A leggazdagabb Nagykozár 1525 ezer forinttal. A városok közül Kozármisleny rendelkezik a legnagyobb vásárlóerővel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában