körkép

2018.11.21. 07:00

Egy jó szakmával biztos az állás a munka piacán

A Baranya Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának nyilvántartásában a 2018 júliusi adatok szerint mintegy 14 276 álláskereső szerepel, ami 625 fővel több, mint az előző hónapban és 367-el több, mint tavaly ebben az időszakban. Ennek ellenére az utóbbi hónapokban a nyilvántartottak számának stagnálása volt jellemző.

Bátonyi Donát

Járási szinten az elmúlt hónapban a szentlőrincin kívül mindenhol nőtt az álláskeresők száma. Úgy döntöttünk, hogy végzettségekre bontva utána járunk, milyen lehetőségek várják az álláskeresőket Baranyában.

Iskolai végzettségek szempontjából a kormányhivatalban regisztráltak alapján az álláskeresők túlnyomó többsége, mintegy 43,9 százalékuk általános iskolás végzettséggel rendelkezik, ez 6267 embert jelent. Az ilyen végzettséggel rendelkezők főként az ipar egyes területein vagy a vendéglátásban helyezkedhetnek el. Az őket érintő álláslehetőségek között szerepel többek között a konyhai kisegítő, a kézi csomagoló, a kesztyűvarró vagy az egyéb takarítói feladatok ellátása. Ezek a lehetőségek túlnyomóan a bérminimumot kínálják, ami bruttó 138 000 forint idén. Azonban vannak olyan helyek, ahol megadják a garantált bérminimumot, a bruttó 180 500 forintot is. Tehát ilyen végzettséggel is akár 91 770 forinttól egészen a 120 032 forintig haza lehet vinni.

Jelenleg a legkeresettebbek a hazai piacon a szakmunkás végzettségűek, mégis ők teszik ki a második legnagyobb részét a regisztrált álláskeresőknek 3909 fővel, ami huszonnyolc százaléka a teljes létszámnak. Számukra többek között elérhető munka szempontjából a pék, a vagyonőri vagy a kőműves munka.

Az érettségivel rendelkezőknek már jóval kevesebb a lehetőség, pedig a középiskolát végzett regisztrált álláskeresők száma megközelítőleg megegyezik a szakmunkásokéval. Nekik inkább a szolgáltatói szektor kínál alternatívát, úgymint szállodai recepciós, pedagógiai asszisztens vagy éppen irodai adminisztrátor. Náluk is, mint a szakmunkásoknál, minden esetben meg kell adni a garantált bérminimumot, azaz a bruttó 180 500 forintot.

A diplomával rendelkező regisztráltak száma igen csekély, a térségben kevesebb mint öt százalék, mégis sok egyetemi végzettséggel rendelkező embert keresnek Baranyában. A számukra nyitott lehetőségek között szerepel a középiskolai tanár, gyógypedagógus vagy az iskolai rendszergazda. Az ő fizetésük szektoronként eltérő lehet.

Mit mondanak a szakemberek?

Megkérdeztük az egyik helyi állásközvetítő cég szakemberét, Puskás Bettinát, ő mit gondol a baranyai helyzetről, az álláslehetőségek kapcsán. – Mi elsősorban a szakemberek keresésével foglalkozunk, úgymint villanyszerelő vagy gázszerelő, mert főképp erre van kereslet a piacon. De akadt már olyan is, hogy építkezésre kellett kőműveseket találni. Baranyában többnyire a szakmunkásokat keresik és ebből is van túlnyomó részt a legtöbb lehetőség – mondta Bettina, majd megmutatta nekünk azt a rengeteg betöltetlen állást, ahova jelenleg még mindig keresik a szakmunkásokat. – Ezzel ellentétben Pécsett a diplomás álláslehetőségek száma igen csekély.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában