körkép

2018.12.29. 20:00

A NAV baranyai ellenőrei idén is találkoztak nem mindennapi esetekkel

Idén is érdekes esetek színesítették a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Baranya megyei ellenőreinek munkáját. A NAV tájékoztatása alapján ezekből szedtünk csokorba néhány rendhagyó ügyet.

Wald Kata

Fotó: Laufer László

A NAV mohácsi pénzügyőrei egy bolgár hajó víztartályában öt karton adózatlan cigarettát találtak: a műtrágyát szállító hajó bolgár legénysége vámköteles árut nem jelentett be, azonban a kapitány gyanús viselkedése miatt a pénzügyőrök a tételes vizsgálat mellett döntöttek. A hajó meleg vizes tartályából, a szigetelés és a külső köpeny közötti részből öt karton zárjegy nélküli cigaretta került elő, amelynek származását a legénység egyik tagja sem tudta igazolni. A NAV munkatársai a cigarettát lefoglalták és bírságot szabtak ki. Hogy a hajó folytathassa útját, a kapitány a bírságot a helyszínen kifizette.

Hamis ruházati termékekre is bukkantak az év során: a pénzügyőrök egy dél-dunántúli bevásárlóközpontban tartottak ellenőrzést, amikor észrevették, hogy az egyik ruházati boltban feltűnően olcsón kínáltak márkás termékeket. Részletesebben megvizsgálták a pulóvereket, sapkákat, pólókat, és megállapították, hogy gyenge minőségűek, és nincsenek rajtuk a jogtulajdonosra vonatkozó címkék, jelzések. A több mint félmillió forint értékű, 180 terméket a pénzügyőrök lefoglalták.

Egy baranyai kisváros piacán hamis potencianövelőket és adathordozókat foglaltak le. A kereskedő Kamagra nevű potencianövelő zselét és tablettát kínált, amely Magyarországon nem rendelkezik forgalmazási engedéllyel. Ugyanezen a helyen pendrive-ok, memóriakártyák is előkerültek, amelyeken nem voltak rajta az üreshordozói-díj megfizetését igazoló hologramos matricák. A mintegy százezer forint értékű hamis adathordozókat a pénzügyőrök lefoglalták, és eljárást indítottak. A hamis potencianövelőket is lefoglalták és egészségügyi termék hamisításának gyanúja miatt értesítették a rendőrséget.

Újabb öt kormányablakban nyílt NAV ügyfélszolgálat

Az idei év egyik újdonsága, hogy januártól bővült a kormányablakokban működő NAV ügyfélszolgálatok száma. Egyszerre újabb öt kormányablakban nyílt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak ügyfélszolgálata Baranya megyében: január óta már Pécsváradon, Sellyén, Szentlőrincen, Sásdon és Bólyban is adott a lehetőség, hogy a megyében élők a Kormányhivatal kormányablakaiban intézzék adóügyeiket.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál megszokott ügyintézési lehetőségek azóta az újabb érintett öt kormányablakban is biztosítottak, így például adott a lehetőség az igazolások kiadására, illetve az adókártyával, egészségügyi szolgáltatási járulékkal, folyószámlával, ügyfélkapuval kapcsolatos ügyek intézésére, emellett a bevallások, beadványok átvételére és a bevallások javítására egyaránt.

A NAV baranyai igazgatóságának tájékoztatása szerint az idei évben népszerű volt a megyében a személyijövedelemadó-bevallás újabb benyújtási módja. Jelentősen növekedett az elektronikus utat választók köre.

Mentorálnak

Tavasszal elindult a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Mentor programja, amely az abba regisztráló kezdő vállalkozásoknak nyújt segítséget – az eddigi tapasztalatok szerint az érintettek szívesen élnek a lehetőséggel és az adózói visszajelzések egyértelműen nagyon hasznos segítségként értékelik a programot. A 2018 elején elindított Mentor Program személyre szabott segítséget jelent az új adózóknak.

A kezdő vállalkozások önkéntesen és ingyenesen regisztrálhatnak a programba az ügyfélkapun keresztül. A mentorálás hat hónapja alatt – kiemelt ügyfélként – személyre szabott szakmai támogatást kapnak az új adózók. A mentorok a NAV nyilvántartásában szereplő információk alapján soron kívül figyelmeztetik a Mentor Programba regisztrált adózókat az esetleges hibás, hiányos bevallásokra, adatbejelentésekre, vagy adófolyószámla-hátralék keletkezésére. Segítséget nyújtanak a bevallások, adatbejelentők kitöltéséhez vagy javításához, a folyószámlával kapcsolatos problémák megoldásához, az adóügyek gyors elintézéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában