piaci viszonyok

2019.07.28. 07:00

A szakmunkások keresete már-már túlszárnyalja a diplomásokét

Hazánkban egyre nagyobb problémát jelent a szakmunkások hiánya, ez nem meglepő, hiszen a magyar mesteremberek külföldön is egyre keresettebbek. A kialakult hiány kezelésére ugrásszerűen emelkedett a hiányszakmákban dolgozók bére az elmúlt pár év alatt, ennek okán ma már szinte senki sem lepődik meg azon, hogy többet keres egy szakmunkás, mint egy egyetemi oktató.

Bátonyi Donát

Manapság egy üzletlánc raktárosa nagyjából bruttó 310 ezer forintot is hazavihet havonta, ami pontosan annyi, mint a jelenlegi bértábla szerint egy egyetemi docens fizetése. Azonban ahhoz, hogy valaki docens lehessen, rendelkeznie kell legalább 10 éves egyetemi oktatói tapasztalattal, több nyelvvizsgával, valamint képesnek kell lennie idegen nyelven is oktatni, ezt azonban a legtöbben negyvenöt éves korukig sem érik el.

Azonban ma már nem csak a raktárosok vagy a szobafestők tudják keresetben felülmúlni az egyetemi docenseket, vagy az olyan orvosokat, akik nem visznek magánpraxist. Ugyanis egy valamivel tapasztaltabb teherautó-sofőr is simán átlépheti a havi nettó 310 ezres határt, ha pedig nemzetközi fuvarokat is elvállal, akkor elérheti az 520 ezret is.

Egy festő-mázoló szakember elmondta, hogy napi 20-25 ezer forintnál alább a szakmában nem vállal el semmilyen munkát, hiszen ennél olcsóbban szinte senki sem dolgozik jelenleg. Ez az összeg 22 munkanappal számolva elérheti a havi nettó 550 ezer forintot is.

Az sem ritka, hogy nyugdíjasok hagyják ott a jól megérdemelt pihenésüket, hogy pluszpénzhez jussanak. Ugyanis egy ügyes kezű burkoló, akit a megrendelők kézről kézre adnak, szintén körülbelül úgy kalkulálhat, mint a szobafestő, de már egy egyszerű térkövező is 6-8 hónapra előre le van kötve, annyi munkája van, és szintén nem kevés pénzt, napi nettó 50 ezer forintot is elkér a munkájáért.

Az építőiparban is felfutóban vannak a bérek, a jobb szakmunkásbrigádok az elmúlt 1-2 évben már jelentősen jobb béreket tudtak kialkudni a tagjaiknak, mint korábban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!