Koronavírus Baranyában

2020.05.06. 17:30

Nem álltak le a baranyai üzemek, viszont több óvintézkedést hoztak

Az iskolák és az óvodák bezárása, illetve az üzletek nyitvatartásának korlátozása után többen is annak adtak hangot: sokan nem tehetik meg, hogy otthonról dolgozzanak. A baranyai gyárak nem álltak le, viszont számos óvintézkedést tettek a koronavírus terjedésének megakadályozása, dolgozóik egészségének megőrzése érdekében.

Rajnai-Zsíros Krisztina

A több száz, több ezer dolgozót foglalkoztató gyáraknak különösen oda kell figyelniük arra, hogy ne váljon a munkahely a koronavírus terjedésének gócpontjává. A győri Audi két hétre leállt, a baranyai gyárak ezzel szemben tovább működtek és a szükséges óvintézkedéseket betartva folytathatták a dolgozók a munkájukat.

A Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. vezetősége az elsők között, már február végén kidolgozta többlépcsős intézkedési tervét a munkatársak egészségének megőrzéséért. Mint az Fiedler Péter József, a cég kommunikációs munkatársának tájékoztatójából kiderül, az elsők között vezették be a testhőmérséklet-mérést a portákon, és tették folyamatosan elérhetővé az egészségügyi maszkok és kesztyűk viselését. A kollégák között mosható és újrafelhasználható maszkokat, plexi arcpajzsokat, vitamintablettákat és több hónapra elegendő Béres cseppet osztottak szét. Átálltak a többműszakos termelésre, így egyszerre kevesebb ember tartózkodik egy légtérben. A műszakok közé pedig szünetet iktattak be, ezalatt gondosan fertőtlenítik a munkahelyeket.

A cég nem csak a jelenlegi dolgozóiról gondoskodott, hanem a már nyugdíjas kollégáikkal is felvették a kapcsolatot, és alapvető cikkeket tartalmazó csomagokat szállítottak ki nekik. Ezt erősítette meg csütörtöki lapszámunk postabontásában egy olvasónk is, aki köszönetet mondott egykori munkahelye odafigyeléséért.

A társadalmi felelősségvállalás jegyében haunis véradást is szerveztek és felvették a kapcsolatot a helyi kórházakkal, alapítványokkal, iskolákkal és kéréseik szerint nyújtottak egyedi segítséget.

Konténerkarantén, védőfelszerelések

A szintén nagy létszámú dolgozót foglalkoztató Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) kommunikációs vezetőjétől, Guth Zoltántól megtudtuk, a dolgozók közötti kapcsolatteremtés minimalizálása mellett a váci és a beremendi gyárban is folyamatos a belépők testhőmérséklet-mérése és rendszeresek a fertőtlenítések. A munkatársakat ellátták védőfelszerelésekkel, március 30-tól pedig kötelezővé tették a szájmaszk viselését.

A Lafarge Cement Magyarország Kft. vezetősége, hogy a Királyegyházi Cementgyárban és a Bükkösdi Kőbányában csökkentse a vírus kockázatát, egy kríziskezelési csoportot hozott létre a gyors döntéshozatal érdekében. A testhőmérés, a fokozott higiéniai előírások mellett a cég vezetőségének egyik első intézkedése a munkavállalók utazásának korlátozása volt. Kidolgoztak egy speciális eljárásrendet is arra az esetre, ha valaki a fertőzés tüneteit észleli magán vagy munkatársán. Külön erre a célra kialakított konténerek formájában karanténhelyiséget létesítettek mind a cementgyár mind a bánya területén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában