Panel

2020.10.19. 20:00

Kitolták a határidőt, csúszhatnak a felújításokkal

Huszonegy társasház kaphat haladékot abban a programban, amelyet még az előző városvezetés idején indítottak el.

B. M.

2019.10.18. Győr Bán Aladár utca lakótelep fotó: Mészáros Mátyás MM Kisalföld

Fotó: Löffler Péter

Az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) és a fideszes vezetés kezdeményezésére indított Zöld Város lakossági pályázatokra az előző irányítás ötvenmillió forintos alapot hozott létre, a vissza nem térítendő támogatásokat az iparosított technológiával épült társasházak, panelek közös helyiségeinek energetikai megtakarítást célzó korszerűsítésére adták. A pályázatok elbírálása viszont már átcsúszott az új önkormányzat idejére, hiszen szeptember 30-ig lehetett jelentkezni a programra. A jelentkezők miatt a forrást az igényeknek megfelelően megemelték további 26,5 millió forinttal, amiből összesen 71 pályázat valósulhat meg.

Ezekből a projektekből azonban eddig csak 33 készült el, 15 folyamatban van, pedig idén novemberig zárniuk kellene. Kiderült azonban, hogy a koronavírus-járvány tavaszi hulláma miatt több társasház sem tudta a munkát még elkezdeni, ezért kérték a befejezési határidő kitolását, erre várhatóan jövő év júniusáig kapnak haladékot a városházi előterjesztés szerint.

Érdekesség, hogy a környezetvédelmi ügyek mellett kiálló, az ÖPE elnökének, Kővári Jánosnak nemrég elkészült, szintén zöld tematikájú javaslatcsomagját a baloldali városvezetés nem igazán szeretné elfogadni, holott részletes, több pontból álló konstruktív ellenzéki javaslatot tett le az asztalra. Ebben szerepelt a belváros forgalomcsökkentésére, a városi dugók felszámolására, az e-buszok és az e-biciklik számának növelése, bicikliutak biztonságosabbá tétele, valamint zöldítés a légszennyezettség csökkentése érdekében.

Kiszavaztak

Úgy tudjuk, hogy Kővári János újabb zöldprogramját két bizottságban két jobbikos is támogatta úgy, hogy ők a baloldali koalíció tagjaiként voksoltak a jobboldali, ellenzéki javaslat mellett. Szerettük volna megtudni tőlük, hogy miért tartották fontosnak támogatni a programot, de hiába kerestük őket a hivatalos e-mail-címükön, nem reagáltak. Mindenesetre Kővári János szerint a baloldal az ő programját sajátjaként próbálja meg eladni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!