otthonteremtés

2021.01.08. 17:30

Több helyen érhető el a falusi csok Baranyában

Az év utolsó napjaiban jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy a kormány módosította azoknak a településeknek a listáját, ahol a Falusi Családi Otthonteremtési Kedvezmény igénybe vehető ingatlan vásárlásra és/vagy felújításra. Megyénk listája tizennégy településsel bővült.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Idéntől már 283 baranyai településen érhető el a falusi csok. A 2019-ben elindult családi otthonteremtési kedvezmény listája megyénkben 14 községgel bővült január elsejétől, így már Abaligeten, Bicsérden, Birjánban, Bostán, Cserdiben, Gyódon, Kovácsszénáján, Kökényben, Kővágótöttösön, Olaszon, Pécsdevecseren, Romonyán, Szajkon és Zókon is gondolkodhatnak házvásárlásban azok a családok, akik a kormány otthonteremtési támogatását fel szeretnék venni. A bővítéssel mindösszesen 18 olyan település maradt a megyében, ahol a gyermekes családok nem tudnak a házvásárláshoz ilyen segítséget kapni.

– Szajk az első körben nem került be a listába, aminek nem örültünk, hiszen több gyermekes család is elköltözött a községből más településekre, ahol a házvásárlással igénybe tudták venni a támogatást. A gyermekek számának csökkenése az óvodában, iskolában fogja éreztetni a hatását – mondta Farkas Béla, Szajk polgármestere.

Hozzátette, amellett, hogy a házak a falusi csok következtében talán hamarabb kelnek el, az Ady utcában (a Szent István közben) 6 önkormányzati tulajdonú, közművesített építési telket kínálnak eladásra. Várják, hogy sok többgyermekes család telepedjen le itt, hiszen mindössze négy kilométerre található az autópálya és még munkalehetőség is van az ipari területnek köszönhetően.

Vér József, Bicsérd polgármestere szerint az, hogy először nem kerültek a falusi csokos települések közé, az egyfajta elismerése volt a községben végzett munkának, itt ugyanis sokáig emelkedő volt a lakosságszám, pár éve viszont stagnál. Bár így is elfogytak az eladó házak a faluban, az építkezések megtorpantak, így a mostani helyzetben azt várják, hogy ez is lendületet vegyen. A községvezető elmondta, rövid időn belül döntenek arról, hogy a családok letelepedését hogyan támogatja majd az önkormányzat.

Felpörgeti a falvak ingatlanpiacát

Országszerte 2679 preferált kistelepülés van, ahol igényelhető falusi csok, ezenkívül bizonyos külterületen lévő ingatlanokra is felvehető. A program 2022. június 30-ig tart. Korszerűsítésre és kibővítésre egy gyermek megléte vagy vállalása esetén 600 ezer forint, kettő gyermek eseten 2 millió 600 ezer forint, három vagy több gyermek esetén pedig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a fiatal párok. Használt ingatlan vásárlására a támogatás fele használható, a másik része viszont felújításra, korszerűsítésre fordítható. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy a falusi csokos községekben a korábbi helyzethez képest nőtt az lakóingatlan-adásvételek száma, emellett jelentősen nőtt a lakásbővítésre felvett támogatások aránya. A hivatalos adatok szerint 2020 első felében a felújításra, lakásbővítésre fordított folyósítások száma az egy évvel korábbihoz képest 14-szeresére, összegük pedig 25-szörösére nőtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában