Fejlesztés

2021.02.20. 17:00

Új parkolót alakítottak ki az autóbuszoknak Komlón

Átadták és már használatba is vették a járművek a tizennégy férőhelyes új buszparkolót a Bem utcában.

W. K.

A beruházás nem a buszpályaudvar rekonstrukciójának a részeként valósult meg, hanem egy külön belügyminisztériumi, 43 millió forintos támogatásnak köszönhetően, amelyet a város mintegy 8 millió forinttal egészített ki saját forrásaiból.

– Az utasokat éppen nem szállító autóbuszok korábban vagy a pályaudvaron parkoltak, vagy pedig a Volán telephelyére ingáztak – az új parkoló kialakításával ezt az állapotot kívánta megszüntetni az önkormányzat, kulturált várakozási körülményeket teremtve a járművek számára – tájékoztatta lapunkat Polics József, Komló polgármestere.

Mindeközben továbbra is gőz­erővel zajlik az új buszpályaudvar építése – a tavaly június elején indult, a komlói önkormányzat és a Volánbusz Zrt. konzorciumi partnerségében megvalósuló 700 millió forintos fejlesztés eredményeként a város szívében található állomás egy modern, a 21. századi elvárásoknak megfelelő komplexummá alakul át.

A főépületen elkészült a tetőszigetelés, a falazás is jó ütemben halad, hamarosan indulhatnak a gépészeti munkák. A mintegy 3500 négyzetméternyi területen a buszok közlekedését szolgáló felületek kialakítása a terv szerint tavasszal indul.

Mint ismeretes, a korábbi pályaudvar Komlóval együtt épült, még a ’60-as években. Ahogy a város fejlődött, egyre nagyobb szerepet kaptak a helyi, majd a helyközi járatok, ám a pályaudvar nem követte az igényeket, elavulttá vált.

A új létesítmény a korábbinál több buszjárat fogadására lesz alkalmas, és a környezete is megszépül: több lesz a zöldfelület gyalogutakkal, padokkal, gyeppel, fákkal, virágokkal. A pályaudvar átalakítása környezetvédelmi szempontból is jelentős előrelépést jelent a város számára, hiszen a buszok várakozási ideje lecsökken, és ezzel együtt a szén-dioxid-kibocsátás is mérséklődik.

Az építkezés miatt a teljes komlói belváros forgalmi rendje átalakult, és most, hogy a buszparkoló elkészült, hamarosan ismét újabb módosításokra lehet számítani. Mindenkit óvatos és körültekintő közlekedésre kér az önkormányzat.

Képünk archív fotó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában