autóipari beszállító

2021.04.16. 09:39

Japán gyár épül Pécsett: 15 milliárdos beruházással 170 munkahely létesül

Több mint 15 milliárd forintos beruházás keretében építkezésbe kezd a pécsi Déli Ipari Parkban a japán Seiren – írja a Pécsi Újság.hu. Mint azt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten elmondta, 170 főt foglalkoztatnak majd a szintetikus bőr kárpitot előállító egységben. Hoppál Péter országgyűlési képviselő hangsúlyozta, jelentős regionális verseny zajlott annak érdekében, hogy a cég a baranyai megyeszékhelyet válassza. A politikusok megköszönték Péterffy Attila és a pécsi önkormányzat munkáját. A polgármester részt vett a bejelentésen, de nem szólalt fel.

Palotás Péter (forrás: Pécsi Újság.hu)

Fotó: BORSOS MATYAS

A baranyai gazdaság szempontjából fontos bejelentést tettek pénteken reggel a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. Immár hivatalos, hogy Pécsre költözik az autóipari termékeket gyártó Seiren nagyvállalat – olvasható a Pécsi Újság.hu-n.

Hoppál Péter országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón elmondta, sorrendben a hatodik alkalom a mostani 2015 óta, hogy külföldi befektető Pécsre érkezését jelenthetik be. Hat éve kötötte meg Pécs és a kormány a Modern Városok Program szerződését, azóta évente legalább egy multinacionális nagyvállalat döntött úgy, hogy a baranyai megyeszékhelyre telepíti gyártókapacitását.

Kiemelte, hogy a Seiren első európai gyárát építi fel Pécsett. Ennek érdekében komoly munkát kellett végezni. Megköszönte a pécsiek nevében Szijjártó Péter miniszter és Péterffy Attila polgármester munkáját.

Megtudtuk, a japán vállalat lengyelországi és több magyarországi helyszín helyett döntött Pécs mellett. Szoros regionális verseny folyt tehát.

Szijjártó Péter arról beszélt, a város és a kormány szoros együttműködése elengedhetetlen volt a beruházás elnyeréséhez.

Közölte, a koronavírus nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági nehézségeket is jelent. Úgy fogalmazott, a segély bizonytalansághoz, a munka kiszámíthatósághoz vezet. Leszögezte, a kormány nem fogadta el, hogy elkerülhetetlen a tömeges munkanélküliség. Hangsúlyozta, összefogás kellett a vállalatok, az emberek és a kormány között.

A részletekről szólva elmondta, a pécsi beruházás összértéke 15,2 milliárd forint, amelyhez a kormány 4,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít. A városban felépülő 26 ezer négyzetméteres üzemben környezetbarát módon előállított, szintetikus bőrből készült üléshuzatot gyártanak majd az európai autópiac számára.

Az új üzemben várhatóan 2022-ben indulhat meg a termelés.

Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke lapunknak elmondta, a Seiren és a korábbi években Pécsre érkezett cégek beruházásai azt bizonyítják, hogy helyes döntést hozott a korábbi városvezetés, amikor 2015-ben a Modern Városok Program keretében a kormány támogatásával iparterületek kialakításába kezdett.

- A több éves munkának most látjuk beérni a gyümölcseit – fogalmazott Őri László. – Közös érdekünk, hogy a város és a megye újraiparosítása lendületet kapjon, ehhez arra van szükség, hogy állami segítséggel újabb iparterületeket alakítsunk ki, fejlesszük a repülőteret – tette hozzá.

A megyei közgyűlés elnöke szerint fontos, hogy a város és a megye szorosan együttműködjön, hiszen Pécs gazdasági megerősödése egész Baranya számára kedvező hatással jár.

A témában a jegyzetünket itt olvashatja!

https://www.bama.hu/helyi-ertek/velem-en/egy-koszonom-azert-most-illett-volna-3717145/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!