2021.09.12. 11:30
Szüretelnek Villányban: október végéig nincs megállás
Kellemes időben folyik a munka a Villányi Borvidéken, javában zajlik a szüret, kézi szedéssel vagy gépi segítséggel kerülnek a szőlőfürtök a ládákba.
20210817 Békéscsaba Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap Elkezdődött a csabagyöngyi szüret.
Fotó: Imre György
Megkezdték a borvidékre jellemző fajták szedését a Villányi Borvidék szőlőültetvényein, jelenleg az oportót szüretelik, az illatos fehérborok alapjául szolgáló, korai érésű szőlők pedig már a pincében vannak, murci (erjedésben lévő) állapotban. Az elmúlt években megszokottakhoz képest az idén egy kicsit később (de nem későn) kezdődött a szüret.
– Október második feléig-végéig nincs megállás, az oportókat szedik a gazdák, mindemellett egy-két termelő elkezdte az olaszrizlinget, kékfrankost, rozéalapanyagként szolgáló szőlőket szedni – mondta az éppen aktuális teendőkről Nagy Gergely, a Villányi Borvidék hegyközségi titkára.
Pontos adatok még nem állnak rendelkezésre, de az eddigi beszámolók alapján nincsenek nagy mennyiségek, a minőség ugyanakkor kárpótolja a gazdákat. Az idei évjárat jónak ígérkezik, hiszen az év eleji rossz kezdet után az éréskor helyreállt az időjárás, a most szüretelt fajták elég jó savkarakterrel rendelkeznek, így bizakodóak a termelők. Szeptember második felében, vagy az október végén-november elején már az új tételek is a polcokra kerülhetnek.
Mint Nagy Gergely elmondta, ideális az időjárás a munkára, és az előrejelzések szerint a jövő hét végéig még hasonlóan kellemes időben dolgozhatnak a gazdák. Ugyan az oportót az érés utolsó szakaszában érte a csapadék, ami némi aggodalomra adott okot. Ekkor ugyanis, ha a már elvékonyodott bogyóhéj csapadékot kap, akkor meghasadhatnak a szőlőszemek, ezért egy-két helyen a tervezetthez képest korábban elkezdték a szedésüket, így elkerülték a minőségbeli károsodást.
Segítségül hívják a szüretelő kombájnt
Évek óta jellemzően alig találnak munkaerőt a szüretre a gazdák. Aki tudja, megpróbálja megoldani géppel a szüretelést, ez egyébként a reduktív és a rozéalapanyagnak szolgáló szőlőknél bevált gyakorlat, és ehhez meg is van a kellő technológia. Elmondható, hogy az elmúlt években már minden tekintetben készülnek erre a termelők: az ültetvények olyan kialakításúak, amelyek alkalmasak a gépi szüretre és figyelnek, hogy a szüretelő kombájn jól meg tudja közelíteni az ültetvényt, és hagynak helyet a megfordulására is. Ez a tendencia nem csak Magyarországon, hanem Nyugat-Európában is jellemző. A prémium szőlők java része továbbra is kézi szürettel kerül a pincékbe, ennek hagyománya van a Villányi Borvidéken.