Fogyasztóvédelem

2021.11.27. 09:10

Ha a diót, mákot túl olcsón kínálják, gyanúra adhat okot

A háziasszonyok hamarosan kezdik beszerezni a karácsonyi menühöz a hozzávalókat – ez esetben is alapszabály, hogy megbízható helyen vásároljunk. Ha az élelmiszer csomagolása sérült, ne vegyük meg, és a mákot, diót, aszalt gyümölcsöket is szükséges alaposan ellenőrizni, mielőtt a kosárba kerül.

Wald Kata

20211119 Kapovár Piaci körkép, a Kaposvári Nagypiacról. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap

Fotó: Lang Róbert

Megkezdődtek a karácsonyi vásárok, a hétvégén ünnepeljük advent első vasárnapját – az elkövetkezendő hetekben várható az ilyenkor szokásos roham az üzletekben, és a tömegben sok minden elkerülheti a figyelmünket. Fogyasztóvédelmi szakemberek kiemelten felhívják a figyelmet arra, hogy ebben az időszakban is fontos a körültekintő, megfontolt vásárlás.

Sokan a karácsonyi menühöz a hozzávalókat is már kezdik beszerezni. A fogyasztóvédők azt javasolják, hogy célszerű egy listát készíteni arról, mire van szükség, és azt is javasolt megtervezni előre, hogy mit, hol szeretnénk megvásárolni.

Ha ismeretlen helyre megyünk, érdemes először alaposan körülnézve felmérni az üzlet állapotát. Ha a helyiség piszkos, vagy az eladónak nem megfelelő a ruházata, esetleg csupasz kézzel fogja meg az árut – például a húst, a halat, a felvágottat –, inkább forduljunk sarkon. – Alkalmi árustól, ellenőrizetlen helyről zöldséget, gyümölcsöt, édességet se vegyünk. Gyanúra ad okot, ha az árut túl olcsón kínálják – hangsúlyozzák a szakemberek.

Ha sérült, szennyezett a termék csomagolása, semmiképp ne vegyük meg, még akkor sem, ha az ára igen kedvező, mert az adott élelmiszer fogyasztása kockázatos lehet. Az olyan fagyasztott árukat, melyeknél a csomagolás belül zúzmarás, esetleg a termék egy tömbbé összefagyott, szintén ne vásároljuk meg, mert valószínűleg egyszer már felengedett, visszafagyasztott élelmiszerről van szó.

A citrom, a narancs héját mindig alapos tisztítás után tegyük csak a süteményekbe. A mákot, diót alaposan ellenőrizni szükséges: ha szennyezettség, törmelék, molyosodásra utaló jel található benne, nem szabad megvenni. A mákot felhasználás előtt ajánlatos megmosni, megszárítani. Aszalt gyümölcsöknél, különösen a fügénél gyakori a penészesedés, molyosodás, vásárláskor erre is érdemes figyelni.

Az ellenőrzésekről is szól a december

Minden évben téli szezonális ellenőrzést tart decemberben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal azzal a céllal, hogy ismeretlen eredetű, nem biztonságos, vagy nem megfelelő minőségű élelmiszer ne kerülhessen a fogyasztók asztalára az ünnepek alatt sem.

Az ellenőrök a friss húst, a haltermékeket, a füstölt nyers és főtt húskészítményeket, a virsliket, a szaloncukrokat és a szezonális zöldség-gyümölcsöket ellenőrzik a téli akció során kiemelten. Emellett sor kerül a dió, mák, mandula, kókuszreszelék, bejgli, virsli termékek, továbbá friss csirkehús laboratóriumi vizsgálatára is.

A Nébih tájékoztatója szerint tavalyi, egy hónapig tartó akció alatt több mint 11 ezer élelmiszer került górcső alá. A megvizsgált termékek 3,8 százalékát, 423 tételt, összesen mintegy 14 ezer kg élelmiszert kellett kivonni a forgalomból. A feltárt szabálytalanságok miatt 49 alkalommal figyelmeztetettek, 117 esetben bírságot szabtak ki, összesen 8,1 millió forint értékben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában