Mézes élet

2021.12.16. 19:28

A hideg időszak beálltával abbamarad egy időre legszorgosabb rovarjaink döngicsélése

Kevés említés esik a méhekről, aprócska termetük miatt, csak akkor tűnnek fel egy ember számára, ha megcsípi őket. Amellett, hogy tavasszal és nyáron a mézkészítés folyamata zajlik, kevesen tudják, mi történik velük télen. A témával kapcsolatban a siklósi Báthori Méhészetet kerestük. 

Czine Vanessza

20210414 Dunaújváros Portré, interjú Jenei Ferenc méhész - A hideg tavasz hatása a méhekre Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Enikő

A méhek – a házi méh, és a vadon élő méhek – a legfontosabb beporzó szervezetek és nélkülük nemcsak a kedvenc mézes teát nem fogyaszthatnánk, de gazdasági növényeink mintegy 70 százaléka sem fordulna termőre. Ugyan a létfontosságú élelmiszernövények megporzásához nem szükségesek a méhek, szerepük fontossága a környezet állapotában jelentős. Ugyanis, eltűnésük láthatóvá tesz amúgy láthatatlan szennyezéseket és az iparszerű mezőgazdasági munkálatok negatív hatásait. 

 

A tavaszi és nyári, virágokkal teli időszakban szinte mindenütt találkozunk méhekkel, strandok medencéinél előszeretettel szálldogálnak. Egy olvasónk hívta fel rá a figyelmet, hogy amellett, hogy mekkora szerepük van az élet körforgásában, fontos lenne említést tenni arról is, mi történik velük télen. 

 

– Ebben az időszakban a méhek aktivitása fokozatosan visszaesik. A királynő egyre kevesebb petét tesz le és a méhcsalád lassacskán felkészül a télre. – mesélte a tapasztalatok alapján a méhészet egyik tulajdonosa. Ezekben az időkben a méhész feladata nem más, minthogy a legjobb tudása szerint segítse őket. A kaptárból kikerülnek azok a keretek, melyeket nem takarnak méhek, majd megkezdődik a téli élelempótlás, az atkagyérítés, illetve a téli takarás. A telelő méhek testfelépítése más, mint a nyáriaké, sokkal inkább a téli időjáráshoz alkalmazkodott. Képesek akár mínusz 15 fokig is elviselni a hideget. A méhcsalád télre gömb alakzatot vesz fel, ahol a királynő a gömb közepében helyezkedik el, neki van szüksége a legnagyobb védelemre, hiszen ő jelenti a méhcsalád jövőjét, a többi méh pedig időnként helyet cserél a gömb széle és a belseje között. A mézgyártás folyamata ilyenkor teljesen leáll, a méhek nyugalmi állapotban vannak, a mozgásuk igen csekély. 

 

Virágzó kultúrát méhekre kifejezetten veszélyes készítménnyel kezelni szigorúan tilos! Van megoldás a kártevők elpusztítására, ennek egyik lehetséges megoldása a méhekre mérsékelten kockázatos növényvédő szerek használata. A permetezéseket csillagászati napnyugta előtt egy órával kell elkezdeni és 23 óráig be kell fejezni. 

 

 

Címkék#méhek#méz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában