munkahelyteremtés

2021.12.04. 12:32

Inkubátorházzá alakult a régi bányászfürdő Komlón

Vállalkozások számára vonzó, munkahelyteremtés céljára alkalmas kereskedelmi és szolgáltatóközpontot alakított ki a komlói önkormányzat a hajdani bányászfürdő épületéből a település központjában – a projekt, amelyre mintegy 375 millió forint támogatást nyert sikeres pályázatával a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból a város, lezárult.

W. K.

Fotó: Laufer László

A belváros szívében található többemeletes ingatlant a munkások fürdőépületeként használták a bánya működésének idején. A bányabezárás után a funkció nélkül maradt létesítményt a város eladta, az új tulajdonos nem gondoskodott az állagmegóvásról, így az értékes ipari terület romossá vált. Az önkormányzat azonban visszavásárolta, miután célul tűzte ki a barnamezős területek rehabilitációját annak érdekében, hogy a vállalkozások számára vonzó, munkahelyteremtés céljára alkalmas kereskedelmi és szolgáltatóközpontot alakítson ki, ami Komló gazdasági fellendítését, valamint a munkanélküliek számának csökkenését eredményezi már rövidebb távon is.

A nemrég zárult beruházás során az épület teljes fal- és lapostető-szerkezetét szigetelték, lecserélték az elavult nyílászárókat, ami a fűtési költségek jelentős csökkenését eredményezi. A jól előkészített fejlesztést követően az épületből egy jól használható, alacsony energiafelhasználású, ezáltal alacsony szén-dioxid-kibocsátású ingatlan vált.

Az így elkészült inkubátorházba beköltözött bérlők egy része már elvégezte a tevékenysége megkezdéséhez szükséges aktuális fejlesztéseket: a könnyebb anyagmozgatás érdekében például két teherliftet szereltek be. Az ingatlan tehergépjárművel megközelíthető, az épületbe vezető rámpát ugyancsak felújították, és az odavezető útszakasz rekonstrukciója is folyamatban van, ami szintén a házba települő cégek munkáját segíti a későbbiekben. A bérlők jellemzően raktározási, logisztikai célokra használják majd Komló új kereskedelmi és szolgáltatóközpontját, az általuk befizetett iparűzési adó pedig jelentős mértékben hozzájárul a város gazdasági-társadalmi fejlődéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában