Jobb, ha kihasználjuk a méz jótékony hatásait

2021.12.28. 17:30

Mézes kisokos: milyet tegyünk a sütibe, és milyet a kávéba?

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) kampányai, mint például a Takarékbank által is támogatott „Tehetsz méh többet!” – , melyben önkéntesként vállalt szerepet Rúzsa Magdolna énekesnő –, vagy a Mézes reggeli program, melyben a méhészek is jelentős szerepet vállalnak illetve a megyénkben minden évben megrendezett „IDEMÉZZ!” kóstoltatás mind a méz népszerűsítését, illetve a különféle mézek megismertetését szolgálja.

Rajna-Zsíros Krisztina

Fotó: Laufer László

A mézfogyasztást népszerűsítő programok célt érnek, hiszen az elmúlt években észrevehetően emelkedett a hazai mézfogyasztás. Mint May Gábor, az OMME baranyai szaktanácsadója mondja, míg a kampány előtt két-háromféle mézet ismertek, és vásároltak a fogyasztók, mára egyre több fajtát keresnek az emberek. Hasznos ismernünk a különböző mézfajták jellemzőit, és élettani hatásait. Pergetési sorrendben tekintjük át a méhész szakemberrel, hogy mit kell tudni a különböző mézfajtákról.

 

– Legelőször repcemézet tudnak elvenni a méhészek a méhektől, ez adja az első nagyobb pergethető mennyiséget. Szőlőcukor tartalma magas, ebből kifolyólag gyorsan ikrásodó, fehér zsírszerű állagú, könnyen kenhető méz, amely egyre kedveltebb a mézfogyasztók körében. Gyomorpanaszokkal küzdőknek, illetve magas vastartalma miatt vérszegényeknek is ajánljuk – magyarázza May Gábor. Hozzátette, a kávénkat is célszerű ezzel ízesíteni, hiszen nem változtat a kávé ízén, illatán és melange-os, krémesebb is lesz tőle a feketénk.

 

A Hungarikummá, illetve védetté vált akácméz még mindig a legkedveltebb méz hazánkban. Magas gyümölcscukor tartalma miatt nem ikrásodik, leginkább ezért szeretjük. Süteményekhez kiváló alapanyag, illetve mézbort is készítenek belőle. A limonádé ízesítésére, reggeli teánk édesítésére kiválóan alkalmas. Emésztési zavarokkal küzdőknek szintén ajánlott.

 

Baranyában ugyan nem tudnak pergetni az Alföldön honos selyemfű (vaddohány) mézből, ugyanakkor találkozhatunk vele, hiszen az erős illatú és zamatú mézzel leginkább a távol-keleti ételeket – thai csirkét, pekingi kacsát – ízesítik a séfek.

 

Hársmézből Baranya és Somogy megyében van a legtöbb. Erős illatú, zamatos méz, sokan épp emiatt nem kedvelik. Akik alvás zavarral küzdenek, alvás előtt meleg tejbe keverjenek belőle. Nyugtató hatása mellett  köhögéscsillapításra, illetve felső légúti bántalmakra is ajánlatos fogyasztani.

A napraforgóméz sajátos (csípős, pikáns) ízű, jellegzetes napsárga színű. Teánk ízesítéséhez kitűnő választás, ezen kívül prosztata betegségre és koleszterincsökkentésre is használják, használták őseink.

 

A vegyes virágmézet sütéshez ajánlják, illetve fertőtlenítő hatása miatt előszeretettel alkalmazzák a mézes masszázsoknál, szaunázáskor mézes felöntéseknél. Az aromás, szinte fekete színű mézharmat magas ásványi anyag és vas tartalma miatt kiváló étrendkiegészítő.

Tájegységenként találkozhatunk még a termelői piacokon a selymes aromájú, enyhén citromos illatú, gyulladáscsökkentő hatású facélia mézzel, a nyugtató hatású levendula mézzel, a ritkaságnak számító, koleszterin csökkentő hatású medvehagyma mézzel, illetve egyéb méhészeti termékeket is megismerhetünk a termelőknél. A propoliszt, amelyet a  gyógyszeripar hasznosít gyulladáscsökkentő és gombaölő hatása miatt, és a méhpempőt, amelyet sebek, illetve hormonális okokra visszavezethető problémák kezelésére ajánlanak, egyre többször keresik a fogyasztók, akár mézbe keverve is.

 Ne vesszen kárba

Általánosságban elmondható, hogy a méz immunerősítő hatású, és minél sötétebb a színe, annál magasabb az ásványi anyag tartalma. Hogy azonban ne vesszen kárba a jótékony hatása, fontos kiemelni, hogy csak akkor szabad belekeverni a teába, vagy a kávéba, ha már a szánkhoz tudjuk venni a csészét, tehát iható hőmérsékletűre hűlt benne az italunk, 40 fok fölött ugyanis a méz beltartalmi értéke kárba vész. A decemberi hónap egyébként a méhészek számára az értékesítés időszaka, de emellett a készülődés is a következő termelési évre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában