2022.01.24. 14:00
Kádban tapossa a fejeket a szalántai család
Négy fontos kritériuma van a savanyú káposzta elkészítésének, tudtuk meg Marika nénitől, aki 1982-től árul a pécsi vásárcsarnokban.
A téli időszakban egyre több a visszajáró vásárló a savanyított termékeket kínáló pultoknál
Fotó: Laufer László
– Édesanyámtól tanultam a hagyományos savanyú káposzta készítésének fortéját. Akkor nem gondoltam volna, hogy ez kenyeret ad nekem, meg a gyermekeimnek is – mondta Marika néni, aki Szalántáról jár be Pécsre már 1982-től. – A receptet, a technológiát átadtam a gyermekeimnek, most ők viszik tovább a vállalkozást, én csak néha besegítek.
Mint megtudtuk, a jó savanyú káposzta elkészítésnek négy fontos kritériuma van: a minőségi alapanyag, a fűszerezés, a türelem és a tisztán tartás. Fontos, hogy a káposztát megbízható helyen vásároljuk. Otthon legyaluljuk, fűszerezzük (paprika, babérlevél, birsalma, bors, só), megtapossuk és érleljük. A tisztán tartással kapcsolatban Marika néni elmondta, hogy náluk kádban történik a taposás, fehér, egészségügyi gumicsizmában.
– A savanyú káposztának legyen káposztaillata, ne legyen büdös. Én savanyúan szeretem, de vannak, akik átmossák – magyarázta az őstermelő.
Zöldségek, gyümölcsök árai a piacon (forint/kilogramm vagy darab, doboz, csokor)
batáta | 599–799/kg |
brokkoli | 1390/kg |
burgonya | 250–290/kg |
cékla | 299–450/kg |
cukkini | 1490/kg |
ezüsthagyma | 690/kg |
erős paprika | 590–990/kg |
fejes káposzta | 250/kg |
fokhagyma | 1990/kg |
padlizsán | 1090–1290/kg |
paprika | 590/kg |
jégsaláta | 300/db |
karalábé | 290/kg |
karfiol | 640–790/kg |
káposzta | 250–299/kg |
kígyóuborka | 990/kg |
lila hagyma | 450–490/kg |
lila káposzta | 490/kg |
paradicsom | 1290/kg |
paprika (kaliforniai) | 1490/kg |
piros retek | 200/cs |
póréhagyma | 399/db |
sárgarépa | 250–290/kg |
sonkahagyma | 690/kg |
sörretek | 390–450/cs |
sütőtök | 199–300/kg |
zeller | 490/kg |
uborka | 990/kg |
zöldséggyökér | 590–990/kg |
vajretek | 250–450/db |
vöröshagyma | 290/kg |
alma | 290–599/kg |
avokádó | 800/db |
banán | 450/kg |
citrom | 690–790/kg |
datolyaszilva | 790/kg |
dió | 3700/kg |
eper | 3000/kg |
gyömbér | 1990/kg |
körte | 590–890/kg |
mandarin | 550–690/kg |
narancs | 450–890/kg |
ringló | 590/kg |
szőlő | 1190–1790/kg |