Régi idők hangulata

2022.01.24. 07:00

Népszerűek a pécsi termelői piacok és a jó minőségű helyi termékek

Több helyszínen is rendszeresen piaccal várja a vásárlókat a Patrónus Szociális Szövetkezet Pécsett. Varga Zsanett, a szervezet vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, a Búza téren a régi idők hangulata kel életre, a bővülő kínálatban már zöldség, gyümölcs és pékáru is szerepel.

Palotás Péter (Forrás: Pécsi Újság.hu)

Alma, lekvár, méz, pék­áru, szörp. Csak néhány termék a Búza téri termelői piac kínálatából, a teljes lista azonban jóval hosszabb lenne. Szombatonként árusokkal és vásárlókkal telik meg a terület, péntekenként pedig váltakozva, a páros heteken a Kossuth, a páratlanokon pedig az Uránbányász téren várják a tudatos vásárlókat. 

– Tapasztalataink szerint minden helyszínnek és évszaknak megvannak a maga sajátosságai, alkalmanként 25–50 árus kínálja a termékeit.

 

Szombatonként a Búza téren a régi idők piaci hangulata kel életre, a Kossuth téren jellemzően a kézművesek, az ajándéktárgyakat készítők és a textiltermékeket gyártók vannak többségben, az Uránbányász téren pedig körülbelül egyforma az arány a kínálatot illetően – nyilatkozta lapunk érdeklődésére Varga Zsanett, a szervező Patrónus Szociális Szövetkezet vezetője. 

 

Aki ezeken a piacokon vásárol, garantáltan a baranyai termelőket segíti. Előírás ugyanis, hogy csak helyi árusok kínálhatják a saját maguk által előállított, megtermelt portékákat. 

– Nagyon büszkék vagyunk a Patrónus piacokon részt vevő ős- és kistermelőkre, kézművesekre, akik közül mindenki Pécs 40 kilométeres vonzáskörzetében rendelkezik székhellyel. Jelenleg több mint 130 partnerünk van, található köztük például pék, keramikus, ékszerkészítő, fafaragó, méhész, hentes és szakács is. Közülük többen díjakat is nyertek már – tudtuk meg Varga Zsanettől. 

 

A tapasztalatok azt mutatják, a jó minőségű helyi termékek iránt egyre nagyobb az érdeklődés, a piacokra más településekről is érkeznek vevők. 

– A vásárlói bizalom kialakulásához idő szükséges. A legfontosabb, hogy kiváló minőségű, valóban helyi, saját készítésű, termelésű árut kínáljanak az árusok. Rendszeresen ellenőrizzük a kínálatot a piacokon, illetve folyamatosan helyszíni szemlékre járunk a termelőkhöz, kézművesekhez – mondta. 

A Patrónus Termelői és Kézműves Piacok egész évben várják a vásárlókat. 

 

Varga Zsanettől azt is megtudtuk, hogy a Patrónus Szociális Szövetkezet minden tagja gazdálkodással, illetve piacszervezéssel foglalkozik hosszú évek óta. Arra törekednek, hogy támogassák a helyi gazdaság fejlődését. A piacok célja, hogy a tudatos vásárlók a Baranyában élő termelők, kézművesek áruiból válogathassanak, így segítve a munkahelyek megőrzését, valamint újak létrehozását a megyében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában