Hurrá!

2022.03.03. 20:00

Megkezdődött már az ipari park kialakítása a fürdővárosban

Megkezdődött az ipari park infrastruktúrájának kialakítása Harkányban, amelynek köszönhetően, várhatóan a nyár végétől több cég létesíthet majd ezen a területen telephelyet.

Rajnai-Zsíros Krisztina

 Célegyenesbe ért az ipari park kialakítását célzó projekt Harkányban, amelyre az önkormányzat a korábbi években nyert támogatást. A 456 millió forintos beruházásnak köszönhetően a fürdőváros északi határában, a volt gépállomás területén létesítenek ipari parkot. 

A fejlesztés során belső úthálózat, csapadékvíz-elvezető rendszer épül, közvilágítás létesül, és a bérbeadásra szánt telkekre bevezetik a közműveket. A területen egy új szociális és irodaépületet is építenek önkormányzati feladatellátás céljára. 

 

Baksai Endre Tamás, Harkány polgármestere elmondta, így a város gazdasága kevésbé függ majd az idegenforgalomtól, és hogy ennek mennyire nagy a jelentősége, arra a pandémia időszaka is rávilágított. A fejlesztés új lehetőségeket kínál a könnyűipari, agráripari vállalkozások számára, miközben megoldódik egy kihasználatlan terület hasznosítása is. 

 

Nagy Csaba országgyűlési képviselő kiemelte: térségi és gazdaságpolitikai szempontból egyaránt felértékelődik az ipari parkok szerepe és jelentősége Nyugat-Baranyában. A beruházás célja a munkahelyek megőrzése és újak létrehozása, a fejlesztés révén pedig erősödhet Harkány gazdasági stabilitása. 

Albrecht Ferenc műszaki osztályvezető elmondta, a volt gépállomás területén 10 parcellát érint a fejlesztés. A kivitelezés jó ütemben halad, az irodaépület falai már állnak, ezen kívül a vízvezetékeket már lefektették, és a csatornázás is megtörtént.

 

 A közművesítés még az erős és gyengeáram bevezetésével, és egy aszfaltos út kialakításával folytatódik. Őszre kell elkészülnie a kivitelezőnek, de ha az időjárás nem akadályozza jelentősen a munkálatokat, akkor nyár közepére, végére befejeződhetnek a területen a munkálatok. Dr. Markovics Boglárka, Harkány jegyzője hozzátette: még az önkormányzati fejlesztés megkezdése előtt egy acélszerkezeteket gyártó fémipari cég épített a területre csarnokot, illetve itt működik már egy napelempark is, de az infrastruktúra kiépítése nyilvánvalóan az ő érdekeiket is szolgálja majd. A város önkormányzata várhatóan nyáron hirdeti majd meg bérlésre a további területeket. 

 

Villányban is pályáznak a telephelyek megépítésére

Villányban szintén ipari parkot szeretne létrehozni az önkormányzat. Korábban a vállalkozók ott alakították ki a telephelyüket a városban, ahol épp helyet találtak, így most egy komplett infrastruktúrával kiépített terület létrehozására pályáznak a TOP Plusz keretében. A Baranya Megyei Önkormányzattal megtörténtek az első egyeztetések, és ők az üzleti tervezést el is végzik a projekthez, így a TOP Pluszba már jóval előkészítettebb, kidolgozottabb beadványt tud benyújtani a villányi önkormányzat. A vállalkozók részéről komoly érdeklődés van az ipari terület iránt, amely a Virágos feletti területen (az M6-ost és a Villányt összekötő út közvetlen szomszédságában) helyezkedne el. Mayer István polgármester elmondta, még abban is gondolkodnak, hogy fenntarthatóbb, „zöld” működési környezetet teremtenek, termálkúttal, megújuló energiafelhasználással. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!