A vizsgált pálinkák is megfeleltek

2022.04.26. 16:40

A csokinyulak idén is jól vizsgáztak az ünnepen

Wald Kata

Fotó: Vajda János

A vizsgált csokinyulak, -csibék, -tojások és a pálinkák mindegyike megfelelt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) húsvéti időszak jellegzetes termékeit ellenőrző laborvizsgálatán. 

A szaktárca tájékoztatója szerint a vizsgált húsz húsvéti csokoládéfigura mindegyike eleget tett a Magyar Élelmiszerkönyv csokoládé megnevezésére vonatkozó előírásainak. Négy árucikk tartalmazott a megengedett, legfeljebb öt százalékos arányban kakaóvajtól eltérő növényi zsiradékot, ezt a csomagoláson jól láthatóan jelezték. A termékek valós zsírtartalma kivétel nélkül összhangban volt a címkén szereplő táp­értékjelöléssel. 

– A húsz pálinka laborban mért alkoholtartalma sem tért el a szeszes italok címkézésére vonatkozó rendelkezésben rögzített, 0,3 százalékos limit feletti mértékben a tájékoztatásban foglaltaktól – közölte a témával kapcsolatos pozitív fejleményt az ITM.

A sonkák esetében kiemelten vizsgálták a szakemberek, hogy azok sótartalma megfelel-e az előírásoknak. A vizsgált húsz sonka közül négy nyers és egy főtt termék sótartalma haladta meg a megfelelő értéket. Ezek egyike baranyai gyártóhoz kapcsolódik, így az ilyenkor szükséges eljárást a Baranya Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi hatósága folytatja le. A megbukott árucikk csak a sonka megnevezés eltávolítása után, egyéb húskészítményként forgalmazható.

A fogyasztóvédelmi ellenőrök próbavásárlásokat is tartottak a húsvéti ünnepeket megelőző időszakban. Országszerte 400 üzletet ellenőriztek, és boltok mintegy harmadánál találtak kifogásolnivalót. A hiányosságok miatt kiszabott bírság összege meghaladja a 2 millió forintot. 

A tapasztalat szerint tipikusak az árfeltüntetéssel kapcsolatos mulasztások – a leggyakoribb probléma, hogy a kereskedők nem írják ki az eladási árat, és jellemző gond az is, hogy a vásárló által fizetendő összeg helyett csak az akció mértékét jelzik. Ugyanakkor pozitívumként említendő az a megfigyelt eredmény, hogy az üzletek szinte minden esetben eleget tesznek nyugtaadási kötelezettségüknek, a vizsgálat eredménye szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában