Magyar Falu Program

2022.04.21. 07:00

Idén is folytatódik Baranya megye fejlesztése

Jó hírt kaptak a baranyai települések az elmúlt héten, ugyanis a kormány kihirdette a Magyar Falu Program idei pályázati felhívásának eredményeit. Megyénk településeinek jelentős része támogatáshoz jutott.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Unger Tamás

Több mint 3,8 milliárd forint értékben nyertek támogatást a baranyai települések Magyar Falu Programos fejlesztései. Megyénkből több mint 250 sikeres pályázatot támogattak, melynek köszönhetően folytatódhatnak a falvak fejlesztései. A legtöbb támogatást azok a pályázatok kapták, amelyekre a legnagyobb mindenhol az igény: az útfelújításra, hidak felújítására. 

Ennek köszönhetően megyénk 48 településen újulhatnak meg önkormányzati utak, de emellett játszóteret 18 község önkormányzata építhet (vagy újíthatja fel a meglévőt), 25 település kommunáliseszköz-beszerzésre kapott támogatást, új falubuszt 22 község önkormányzata szerezhet be, járdafelújítás anyagtámogatására pedig szintén 22 falu nyert kisebb-nagyobb összegeket. Ezenkívül a Pécsi Tankerületi Központ négy (Bogád, Mecseknádasd, Pogány, Szalánta), a Mohácsi hat (Drávaszabolcs, Kémes, Magyarbóly, Szederkény, Véménd, Vokány), a Szigetvári Tankerületi Központ pedig három (Almamellék, Bicsérd, Dencsháza) iskola felújítására, illetve fejlesztésére nyert forrást. 

Mindezek mellett az egyházak is sikerrel pályáztak, ennek köszönhetően Sellyén, Mánfán, Magyarbólyban, Kákicson, Sombereken, és Babarcon – egyházi – közösségi terei fejlődhetnek. Magyarbólyban például az evangélikus egyház sikeres pályázatának köszönhetően az imaház fog megújulni a külső tér területrendezése mellett. Busz Balázs, Magyarbóly polgármestere elmondta, az iskola és az egyház fejlesztése mellett még – az önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően – a hivatal korszerűsítésére és akadálymentesítésére is sor kerülhet az idén. 

Az előzőeknél talán kevésbé népszerű pályázat a szolgálati lakás kialakítását támogató felhívás, de a helyben élőknek fontos: az idén Egyházasharaszti, Királyegyháza, Töttös és Bezedek önkormányzata volt eredményes. Utóbbi településen a lippói iskola (hiszen a bezedeki gyerekek is oda járnak) egy tanítónőjének fogják a lakást kialakítani. Az épület egyébként a régmúltban is tanári szolgálati lakás volt, de már hosszú évek óta használaton kívül áll. 

A felújítást követően újra pedagógus lakhat majd a házban. Lovas Norbert, a község polgármestere elmondta, emellett még útfelújításra nyert támogatást a falu, melyből egy nagyon rossz állapotú, makadám­utat újíthatnak fel. 
 

 

Bővült a fejlesztési lehetőségek tára

 

A Magyar Falu Program eddig elbírált tizenhárom pályázatán országosan 61,5 milliárd forintnyi támogatás került a falvakhoz. Évek óta az egyik legnépszerűbb kiírás a kommunális eszközök beszerzését célzó pályázat, melynek köszönhetően olyan eszközöket, gépeket vásárolhatnak az önkormányzatok, amelyekkel fenntarthatják a jó településképet. 

Az út-, utca-, kerékpárút-felújításhoz kapcsolódva idéntől csapadékvíz-elvezető árkok kialakítására, fejlesztésére is lehetett pályázni, továbbá külső közösségi terek kialakítására és fejlesztésére. 2019 óta összesen 27 ezer nyertes pályázatot hirdettek ki, amelyekre több mint 300 milliárd forintot biztosított a kormány. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában