A hatóság nyaranta ellenőrzést tart

2022.06.22. 17:31

A strandok büféinek tisztasága is árulkodik a várható minőségről

Kitört a nyári szünet, megkezdődött a strandokon a főszezon, a vízpartokon büfék várják a nyaraló, pihenő vendégeket. A helyiségek állapota, a kiszolgálást végzők ruházata is a minőségről árulkodik, hívják fel a vásárlók figyelmét a szakemberek.

Fotó: Huszár Gábor

Ha a strandokon büfében vásárolunk ételt, érdemes az apróságoknak tűnő dolgokra is kiemelt figyelmet fordítani – nincs jó üzenete például annak, ha az étkezésre kialakított pavilon, sátor vagy asztal maszatos, ragacsos, morzsás, vagy ha nem figyelnek arra, hogy folyamatosan leszedjék a használt poharakat, tányérokat. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Né­bih) arra is felhívja a figyelmet, hogy a kis alapterületű büfékben, ahol nagyon nagy a választék, az eltúlzott kínálat gyakran a munkaterület rendezetlenségét eredményezi, emiatt ezek a helyek nehezen is takaríthatók. – Célszerűbb olyan helyet keresni, ahol egy-egy ételféleségre specializálódtak – javasolják a szakemberek. 

A dolgozók munkaruhája is árulkodó lehet – az egységes, tiszta öltözetet viselő személyzet az egyik fontos ismérve a jó minőségre törekvő helyeknek. 
Fagylaltospult esetében fontos, hogy közvetlen napfény ne érje. A Nébih ajánlása szerint fontos, hogy por- és cseppfertőzés veszélyétől védett adagolóból, fogószalvétával vegye ki az eladó a tölcsért, és használjon folyóvizes kanálöblítőt vagy minden tégelybe kihelyezett spatulát a fagylalt adagolására. 
Lángossütőknél, ha azt látjuk, hogy a tejfölt és sajtot hűtés nélkül tárolják, veszélyt jelenthet, ahogy a palacsintasütőknél a nem hűtőben tartott túrótöltelék úgyszintén. 

Érdemes szemrevételezni azt is, hogy a helyben készített ételek, mint például hot dog, hamburger, pizza, sült hurka, kolbász esetén van-e, és ha igen, milyen mennyiségű előre sütött termék az adott árusítóhelyen. Ha túl sok az elkészült, de még el nem adott étel, akkor fennáll a túltárolás veszélye. A szakemberek szerint célszerű elkerülni azokat a helyeket, ahol az előre elkészített termékeket melegen tartás nélkül tárolják, mert ezek ételfertőzésekhez, -mérgezésekhez vezethetnek. 

Nyaranta ellenőrzést tart a hatóság

Minden év júliusában és augusztusában tartanak nyári szezo­nális élelmiszerlánc-ellenőrzést a hatóságok, ami kiterjed a többi között a turisztikai szempontból frekventált helyeken, rendezvényeken, fesztiválokon, vásárokon működő kereskedelmi, vendéglátó létesítményekre, mozgóboltokra, büfékocsikra is. 

Tavaly a szakemberek országosan összesen 4702 ellenőrzést végeztek július 1. és augusztus 20. között, amelyek közül 455 élelmiszer-előállító helyen, 2054 a kereskedelemben, 2193 vendéglátóhelyen zajlott. – Az ellenőrzésekkor 85 esetben figyelmeztettek, 376-szor bírságot is szabtak ki, összesen több mint 32,8 millió forint összegben, 43 élelmiszer-vállalkozás tevékenységének korlátozására volt szükség a szaktárca tájékoztatója szerint. 
– A leggyakoribb probléma tavaly is higiéniai eredetű volt, és a korábbiaknál több mulasztást tártak fel a hatóságok a dolgozók egészségügyi alkalmasságával és képzettségével, a nyomonkövethetőséggel, valamint a hűtési lánc fenntartásával kapcsolatban – közölték. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában