December 31-ig

2022.06.21. 07:00

Meghosszabbították a Falusi CSOK határidejét

Egyrészt a Falusi Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) eredményessége, másrészt pedig a kistelepülések népességszám-csökkenése miatt a kormány ez év december 31-ig meghosszabbította a Falusi CSOK igénylésének a lehetőségét.

Radnai Balázs

Fotó: Huszár Márk

A jó hírt Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos jelentette be a közelmúltban. Baranya megyében ez összesen 268 kistelepülést érint. 

A Központi Statisztikai Hivatal és a Belügyminisztérium adatai alapján a falusi csokos településeken 2012 és 2019 között a népességfogyás 0,93 százalékos volt, míg 2019 és 2021 között ez a szám mindössze 0,37 százalékra csökkent, vagyis lassult a tendencia, de a falusi népesség ezzel együtt még mindig fogy. 

Gyopáros Alpár a sajtótájékoztatóján arra emlékeztetett, hogy a Falusi CSOK a Magyar Falu Program része, amely 2019-ben indult a falvakban élő emberek életminőségének javítása érdekében, hosszú távú célja pedig az, hogy megmentsék azokat a településeket, ahol rohamosan csökkent a népességszám az elmúlt évtizedekben. A kormányszóvivő közölte, hogy a falusi otthonteremtési kedvezmény azokra a kistelepülésekre terjed ki, amelyek népessége az elmúlt időszakban csökkent vagy stagnált, márpedig együttesen 2678 ilyen település van az országban, melyek mindegyikében ötezer fő alatti a lélekszám. 

– Gyermekvállalástól függően akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást is igénybe vehetnek azok a családok, amelyek az érintett településeken teremtik meg az otthonukat – mondta el Gyopáros Alpár, aki arra is kitért, hogy a Falusi CSOK az új építésű ingatlanok vásárlása mellett használt ingatlanok vásárlásához, bővítéséhez, felújításához, valamint korszerűsítéséhez is igényelhető. 

Ráadásul mindezek mellett a falusi csokos településeken továbbra is lehet élni az áfa-visszatérítés lehetőségével is, maximum 5 millió forint értékben. A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos az elkövetkezendő hetekben mindezen felül további technikai és tartalmi módosításokat fog még javasolni a kormánynak. 

Eddig 31 ezer család élt a lehetőséggel

A Falusi CSOK eddigi legnagyobb eredménye, hogy a speciális otthonteremtési és családtámogatási formát a kezdetek óta, vagyis 2019. júliusi elindulása óta több mint 31 ezer család igényelte, méghozzá összesen mintegy 170 milliárd forint értékben.

A program legnagyobb eredménye, hogy ez alatt a körülbelül két év alatt a falusi csokos kistelepülések közül 1223-ban teljességében megállt a népességfogyás, sőt mi több, döntő többségükben még csekély emelkedést is tapasztalni lehetett ebben az időszakban. 

A határidő meghosszabbításától ezen tendencia folytatódását várja Magyarország Kormánya, mely számára kiemelt stratégiai fontossággal bír a magyar falvak felzárkóztatása. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában