Elindult a dinnyeszezon

2022.07.21. 20:01

A magas víztartalma miatt is keresik a népszerű gyümölcsöt

Lassan beindul a dinnyeszezon. A tavalyihoz képest kicsivel emelkedett a magyar dinnye ára. A drágulás okairól is beszéltünk az egyik termelővel a pécsi új vásárcsarnokban.

Zsigmond József

Sokan mondják, a nyári kánikulában a folyadékutánpótlásra az egyik legjobb gyümölcs a dinnye a magas víztartalma miatt. Magyarországon nem áll rosszul a dinnyetermesztéssel, a legtöbb görögdinnye Békés megyéből érkezik, ahol 1100 hektáron foglalkoznak a termesztésével, míg Baranyában 180 hektáron. 

A szakemberek szerint évről-évre csökken a dinnye-termelőterülete hazánkban, egy becslés szerint a tavalyihoz képest idén 30 százalékkal, de hozzáteszik, hogy a hazai piacot kitudja elégíteni, és külföldre is jut belőle. 

– Huszonkilenc éve foglalkozom dinnyetermesztéssel. A tavalyihoz képest nálam 10 százalékkal kevesebb területen terem idén a görög- és sárgadinnye – mondta lapunknak tegnap Szín József gerdei termelő, a pécsi új vásárcsarnokban.

A görögdinnye kilóját 300-350, a sárgadinnyéjét 350-440 forintért mérték a csarnokban, ami pár forinttal volt drágább a tavalyinál. Mint megtudtuk, az emelkedés több tényező miatt következett be, többek között a vetőmag, fólia drágulása, a munkaerő költségének emelkedése is hatással volt rá. Azt azért lemértük, hogy a dinnye továbbra is népszerű. Körülbelül 5-10 percet beszélgetünk csütörtök délelőtt a csarnokban a gerdei árussal, ez idő alatt négy vásárlót szolgált ki dinnyével. 

Így nem túlzás azt mondani, hogy elindult a magyar dinnyeszezon. A piacokra már nemcsak az alagútfóliák alatt termesztett magyar dinnyék kerülnek, hanem lassan megjelennek a szabadföldiek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában