Ötleteltek a mérnökhallgatók

2022.07.04. 14:32

Okospóló figyeli a szervezet működését

Vitális paraméterek valós idejű monitorozása okospólót viselő személyeken, képi adatok statisztikai módszerekkel történő színkorrekciós lehetőségeinek vizsgálata – ez csak két téma abból a 12 nyertes pályázatból, amelyet a Huawei SEEDs Kiválósági Ösztöndíjprogram támogat a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán (PTE MIK).

bama.hu (Forrás: PTE)

A Huawei Technologies Hungary év elején kutatás-fejlesztést ösztönző pénzalapot hozott létre a karon, hogy a technológiai eszközök mellett ezzel is ösztönözze a hallgatókat kutatási, fejlesztési és tanulmányi céljaik megvalósításában. A közelmúltban lezárult pályázatra 25-en neveztek, ezek közül választották ki azt a 12-t, amelyet az előttünk álló hónapokban meg is valósítanak a fiatalok. Ötleteiket az őszi Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencián mutatják be, és még az is lehet, hogy egyikből-másikból piacképes termék születik.

A technológiai világvállalat Huawei SEEDs Kiválósági Ösztöndíjprogramja a leendő mérnökök számára kínál lehetőséget, hogy fontos gyakorlati tapasztalatokra tegyenek szert, emellett interdiszciplináris kutatásokat végezhetnek, és digitalizációs demók fejlesztéséhez kapcsolódhatnak. Mindebben mentortanárok segítik a hallgatókat és hallgatói csapatokat. A közelmúltban hirdették ki a pályázat nyerteseit. „Gyakorlatilag bármilyen innovatív ötlettel lehetett pályázni, nem volt feltétel az informatikai vonatkozás. 

A pályaművekben egy megvalósítási ütemtervet is vártak a hallgatóktól. A 12 nyertes pályázó hét hónapon keresztül ösztöndíjban részesül, ezért cserébe ki kell dolgozniuk az ötletüket. A megvalósított projektet azután be fogják mutatni a Kari Tudományos, Művészeti Diákköri Konferencián, de jó eséllyel eljuthatnak az országos hallgatói versenyekre is. A projektek megvalósításához eszköztámogatást is nyújt a Huawei, így már a nyáron elkezdhetik a munkát a pályázók” – tájékoztat Gyurák Gábor, a PTE MIK oktatója.

A benyújtott pályázatok ötletei több esetben a mesterséges intelligenciára (MI) épülnek, például az okospólót viselők fizikai paramétereit is MI dolgozza fel értékelhető adatokká. A fizikai teljesítményt végző emberről a pólóban található szenzorok segítségével gyűjt adatokat a rendszer, amit mesterséges intelligencia minősít. Így pontosan megállapítható, hogy milyen további terhelést képes elviselni az alany szervezete. Ez a rendszer olyan helyeken, például a katonaságnál kiválóan használható, ahol szükséges pontosan ismerni az egyes emberek aktuális fizikai állapotát. 

A projektek kidolgozásában mentorként a kar oktatói nyújtanak támogatást, és a tudományos versenyek mellett a Huawei szakmai rendezvényein is bemutatják ötleteiket a pályázók. Az ilyen alkalmak kiváló lehetőséget teremtenek céges támogatók csatlakozására, aminek eredményeként akár piacképes termék is létre-jöhet az elgondolásból. A kiválósági ösztöndíjprogramban való részvétel fejleszti a hallgatók problémamegoldó képességét, a projektmunka, a csapatban való dolgozás képességének elsajátítását, ami komoly előnyt jelent a munkaerőpiacon a jövő mérnökei számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában