Fröcsög, csurog, mégis ellenállhatatlan 

2022.07.22. 14:01

Kiváló dinnyéket kóstoltunk a pécsi Kossuth téren

Idén is közösségi dinnyepromóción vehettünk részt a Kossuth téren, ahol egy tonna lédús gyümölccsel várták a járókelőket.

Mohay Réka

Óriási görögdinnyéket és kisebb sárga- illetve cukordinnyéket is kóstolhattunk a dinnyepromóciós kampány részeként. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete több éves hagyományt folytatva kínálta a városon átkelőknek a kiváló minőségű baranyai gyümölcsöt, amit, bár kulturáltan, lécsurgás nélkül nem könnyű elfogyasztani, az íz kárpótol.

– Idén az időjárás miatt három héttel korábban indult a szezon, már javában ízlelhetjük az érett, mézédes dinnyét – mondta Rittlinger József, a NAK Baranya megyei elnöke. 

– Jó ez ebben a melegben, pótoljuk a folyadékot – állapította meg egy kerékpárral érkező férfi. – Ez tényleg nagyon jó! – bólintott elismerően, miután beleharapott az első szeletbe.

– Minden évben más a titka a ropogós ormánsági dinnyének – mondta Horváth Béla sellyei dinnyetermelő, a NAK Baranya Megyei Szervezetének Kertészeti osztályvezetője. 

– Nálunk 100 mm csapadék volt idén, ami az ország más területein hiányzott, ez sokat dobott a minőségen. Az itt termelt dinnyék 80%-a rögtön a vevővel találkozik, sokszor közvetlenül a termelőtől. Nem szedjük halomba, nem pihentetjük, hanem megvárjuk míg a földön megérik és úgy megy a piacra. De három magyar áruházba és exportra is szállítunk – számolt be Horváth Béla.

Baranya megyében közel 100 hektárnyi területen zajlik dinnyetermelés, ebből hoztak egy tonnányit a kóstolóra, melynek célja, hogy a lakosságot a helyi termékek vásárlására biztassák, ezzel is támogatva a baranyai gazdákat és a helyi gazdaságot. 

– A kertészeti kultúrának virágzó ágazata lehet az Ormánságban, ahol a dinnye mellett az epertermelés is meghatározó – mondta Horváth Béla termelő, s hozzátette az ormánsági kiváló minőségű öntözővíz is segíti helyi gazdálkodást.

Igazán ízletes a helyi dinnye

A promóció eleji sajtótájékoztatón dr. Horváth Zoltán a Baranya Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja köszönetét fejezte ki a baranyai gazdáknak a felajánlásokért. 

– Az idei évben nem csak aszály és jégverés nehezíti a gazdálkodást, hanem a háborús helyzet és az ebből fakadó áremelkedések – tette hozzá Horváth Zoltán.

Ezt megerősítette dr. Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke. Hangsúlyozta, érdemes tudatosan vásárolni az egészséges, jó minőségű helyi termékeket, melyek árban is versenyképesek a piacon, a szállítási költségek alacsonyabbak. Hozzátette továbbá, hogy az Európai Unió szankciós politikája következtében tapasztalható áremelkedések idején ez különösen fontos.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!